Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

Σουλτάνης Χρήστος: Ο «άρχοντας» των πανηγυριών

Ο Χρήστος Σουλτάνης εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτός που διοργανώνει τα καλύτερα πανηγύρια στο Ξηρόμερο. Τα γλέντια που οργανώνει στον κήπο του μαγαζιού του στον Αετό, άφησαν και αφήνουν εποχή και έχουν περάσει από κει όλοι οι επιφανείς μουσικοί, όπως: οι αείμνηστοι Καρναβάς, Μακρυγιώργος, ο Κωνσταντίνου, ο Αριστόπουλος, ο Πλαστήρας, η Χρηστιά, κ.α.
Ο Χρήστος φιλόξενος, διασκεδαστικός, γνήσιος και ειλικρινής είναι η λαϊκή ψυχή του χωριού μας και με τα πανηγύρια εκφράζει τους πόθους και τις λαχτάρες του Ξηρομερίτικου κόσμου. Είναι ένας άνθρωπος του λαού, που μιλάει στις ψυχές μας.
Το χάρισμα του στη διοργάνωση, στο κέρασμα, στη σειρά χορού είναι καταπληκτικό και μάλιστα τις πρωινές ώρες που μπαίνει στο χορό, κλέβει την παράσταση αφού χορεύει παλικαρίσια, σεμνά, όμορφα, με πολλά τσαλίμια.
Αποτελεί ακόμα και σήμερα τον πιο αξιόλογο διοργανωτή πανηγυριών και χαίρει εκτίμησης από όλους τους χωριανούς και καλλιτέχνες. Είναι γνωστή η φράση καλλιτεχνών που όταν προσπαθούν άλλοι να τους κλείσουν για το γλέντι του Αγίου Κωνσταντίνου, λένε: «Περιμένω πρώτα τον Σουλτάνη!!».
Στα πανηγύρια επίσης όταν πάρει το μικρόφωνο και δίνει σειρά για χορό, με τα χωρατά του σκορπίζει το κέφι, τόσο που όλοι οι νέοι του Αετού ηχογραφούν τη φωνή του, στα κινητά τους. Το τελευταίο μήνυμα που ηχογράφησαν είναι: «Έχει σειρά για χορό, ο Τάκης Μπάκας με τη παρέα του, μαζί με τα παιδιά απ’ το Βασιλόπουλο. Το Ξηρόμερο άει!! να γλεντάει. Ά!.α!..α!..Μπρρρρ…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: