Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες: «Η χειμερινή γιορτή του Ξηρομέρου».

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009, το πρωί στη κεντρική Πλατεία των Φυτειών, διοργανώνετε για άλλη μια χρονιά η Γιορτή της τσιγαρίδας, η «χειμερινή γιορτή του Ξηρομέρου». Ένα από τα παλιότερα έθιμα των γιορτών αναβιώνει την άλλη μέρα των Χριστουγέννων στην πλατεία των Φυτειών.
Είναι η γιορτή της Τσιγαρίδας , γευστική ανάμνηση της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας του Ξηρομέρου.
Ξηρόμερο: Περήφανα κεφαλοχώρια στηριγμένα κάποτε σε αλληλοσυμπληρούμενα αγροτικά εισοδήματα (καπνά, ελιές, κτηνοτροφία, δημητριακά),αλλά κυρίως στη σοφή (αειφορική θα λέγαμε σήμερα) οικιακή Οικονομία.
Ανεξάρτητη οικιακή Οικονομία που συνάθροιζε τα απαραίτητα προς το ζην από τις καλλιέργειες, αλλά και τη σωστή διαχείριση των αγαθών που παρείχε η φύση και ο ανθρώπινος μόχθος.
Ακολουθώντας τον ετήσιο κύκλο της φύσης ,αλλά και το εορτολόγιο της εκκλησίας, τιμώντας την ιερότητα και των δύο, τα νοικοκυριά προέβλεπαν και μεριμνούσαν για το πιο αναγκαίο γεγονός της ζωής , την διατροφή !“Χαράς Ευαγγελίας ” για τον οικογενειάρχη που στο κελάρι του είχε το αλεύρι, το λάδι, τις ελιές, το κρασί για όλη τη χρονιά.
Η “ανταλλαγή των προϊόντων” σωστή κοινωνικά και δίκαιη οικονομικά κάλυπτε τις ελλείψεις.
Σταθερή διατροφική παράμετρος για όλα τα αγροτικά νοικοκυριά ήταν ο “οικόσιτος χοίρος ”.
Απ’ τα μέσα του καλοκαιριού εποχή της αναπαραγωγής των γουρουνιών κάθε οικογένεια προμηθευόταν το χοιρίδιο που μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων σε προβλεπόμενο μέρος του κήπου, θα εκτρέφονταν για να δώσει νόστιμο κρέας αλλά και πανηγυρική ατμόσφαιρα στο δωδεκαήμερο των γιορτών.
Χωρίς φυράματα και ορμόνες, αλλά με τα αποφάγια και άλλα γεωργικά υπολλείματα (το οργανικό κλάσμα θα έλεγαν οι οικολόγοι), με βελανιδιές από τον Πεταλά και τις άλλες περιοχές του Ξηρομέρου και με την ευχή “κι τ’ χρόν’ παχύτερο ” τα γουρούνια θυσιαζόταν για την Γιορτή της γέννησης του Χριστού και την υλική βάση της, τη διατροφή των ανθρώπων.
Άφθονο και νόστιμο χοιρινό κρέας σε αναμμένα τζάκια εύφραινε τους ερχόμενους από πολυήμερη νηστεία πιστούς Ξηρομερίτες.
Όμως, η σπατάλη ήταν γνωστή μόνο σαν λέξη, όχι σαν νοοτροπία.
Ένα σημαντικό μέρος του κρέατος θα έπρεπε να διατηρηθεί για τους ερχόμενους μήνες. Είναι χειμώνας, η εποχή που οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τις θερμίδες του ζωικού λίπους.
Η παραδοσιακή μέθοδος του “τσιγαρίσματος” θα ολοκλήρωνε την μέριμνα της διατροφής. Μεγάλη φωτιά σε κάθε αυλή, η πυροστιά, το καζάνι και το μεράκι της νοικοκυράς κυριαρχούσε τις επόμενες μέρες των Χριστουγέννων.
Η μυρωδιά των καιόμενων ξύλων και του χοιρινού λίπους απλώνονταν τις κρύες Χριστουγεννιάτικες μέρες στα χωριά του Ξηρομέρου.
Σε πήλινα δοχεία τα τσιγαρισμένα κομμάτια κρέατος σκεπασμένα με το παγωμένο λίπος διατηρούνταν για δύο και πλέον μήνες.
Σε αναβίωση της διαδικασίας αλλά και της “γεύσης ” του εθίμου προχωρά κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειών σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Θα πάμε….
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑRT POETICA COUVELIS: Εικαστική περιπλάνηση στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ο Χριστόδουλος Ν. Κουβέλης που γεννήθηκε και ζεί στο Μαχαιρά Ξηρομέρου Ακαρνανίας, δημιούργησε ιστοσελίδα με την ονομασία ΑRT POETICA COUVELIS που είναι ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού. Η ιστοσελίδα http://artpoeticacouvelis.blogspot.com/ δημιουργήθηκε αφού υπάρχει πλήρης έλλειψη στις μέρες μας χώρων που να φιλοξενούν έργα τέχνης, για να στηρίξει ο καλλιτέχνης τα έργα του, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τα προβάλει στο ευρύ κοινό του διαδικτύου. Έργα ζωγραφικής, Μαθηματικά, Ζωγραφική, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Ποίηση, Σημειολογία, Ψυχανάλυση, Μουσική, Φωτογραφία, περιλαμβάνει η ιστοσελίδα του Χριστόδουλου Κουβέλη. Η επίσκεψη θα είναι μία ευχάριστη περιήγηση ανάμεσα στα Αυθεντικά έργα τέχνης ενός σύγχρονου καλλιτέχνη.

Κυκλοφόρησε τo 162 φύλλο της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα νέα», που εκδίδει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα».

Με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα μόλις κυκλοφόρησε τo 162 φύλλο της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα νέα», η πιο μακρόβια σημερινή εφημερίδα του Ξηρομέρου, που εκδίδει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα».Στην εφημερίδα περιλαμβάνονται τα νέα από την ετήσια Γενική συνέλευση του Συλλόγου, παγώνει η εκτροπή του Αχελώου, ευχές για καλά Χριστούγεννα, το άρθρο του Πάνου Λαζαρόπουλου «Μάκιας Καραγιάννης, ο άξιος και ταπεινός», τα δυο νεα βιβλία της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου, ενημέρωση από τη Νομαρχία που επιμελείται ο Ταξιάρχης Σάββας, αθλητικά, ειδήσεις-σχόλια και άλλα.Μπορείτε να διαβάστε την εφημερίδα «Χρυσοβιτσάνικα νέα» ηλεκτρονικά, στο site: http://takoronta.ucoz.com/ που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων του συνδέσμου, άμεσα και έγκυρα. Για οποιαδήποτε πληροφορία, συνεργασία ή συνδρομή, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον Πρόεδρο του Συνδέσμου: Κώστας Γεωργούλας, Περιστάσεως 89, 18450 Νίκαια, τηλ: 6973/330607.