Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Περιβαλλοντική επίσκεψη της «Βελανιδιάς» στο δάσος «Κουρί» στον Αλμυρό Μαγνησίας.













Ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς πραγματοποίησε 2ήμερη επίσκεψη στο σπάνιο δρυοδάσος «Κουρί» Αλμυρού Βόλου, το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009. Μια επίσκεψη σε ένα όμορφο χώρο που τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αισθητικό δάσος από βελανιδιές (1.150 στρέμματα), το μοναδικό στην Ευρώπη σε πεδινή έκταση, αλλά και να ανταλλάξουνε ιδέες και περιβαλλοντικές απόψεις για την ανάδειξη και προστασία, των δρυοδασών. Το αισθητικό δάσος είναι οργανωμένος τόπος, διαμορφωμένος από νέους τρόπους προσέγγισης της φύσης, όπου συνδυάζεται η αναψυχή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, γενικότερα με τη θετική στάση στην προστασία και χρήση του περιβάλλοντος, το σεβασμό και την αγάπη στη φύση.
Το «Δάσος Κουρί»
Το «Δάσος Κουρί» μια έκταση 1200 περίπου στρεμμάτων είναι ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένο στις βελανιδιές με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες λίμνες αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και πεντακόσια περίπου μέτρα από την Ευξεινούπολη. Το 1927 με την υπ' αριθμό 35/1927 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα και σήμερα στο Δήμο Αλμυρού. Το 1970 κηρύχθηκε αναδασωτέο με αριθμό 2554/5-2-1970 απόφαση Ν. Μαγνησίας με αριθμό 113/1970 Β' τεύχος ΦΕΚ. Από το 1980 το δάσος κηρύχθηκε αισθητικό με τον υπ' αριθμό 356/14-4-1980 προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.). Στην συνέχεια εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος (Δασική Νομοθεσία). Τα Αισθητικά δάση είναι μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανθρώπινη αναψυχή. Ως Αισθητικά Δάση κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, οικολογική και τουριστική σημασία, και επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς τους.
Εκδήλωση περιβαλλοντικής ενημέρωσης
Οι φίλοι της βελανιδιάς στο δάσος του «Κουρί» απόλαυσαν το φυσικό τοπίο, τις αιωνόβιες βελανιδιές και άκουσαν από τον υπεύθυνο, τον εκπαιδευτικό Πριάκο Κώστα, χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του δάσους και για το οικοσύστημα της περιοχής. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πώς το Βελανιδοδάσος μεταμορφώθηκε σε θαυμάσιο Περιβαλλοντικό Πάρκο. Μετά την πρώτη ενημέρωση, έγιναν ερωτήσεις στον υπεύθυνο ο οποίος απάντησε πρόθυμα σε κάθε απορία τους σχετικά με τη προστασία, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη βιωσιμότητα του δάσους. Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν δώρα (οικοτουριστικοί οδηγοί), τα οποία από πλευράς του Συλλόγου φίλων της Βελανιδιάς επέδωσε ο πρόεδρος Σπύρος Φυσελιάς, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την επαφή με τον υπεύθυνο του Δρυοδάσους «Κουρί» και την ελπίδα ότι η τεράστια αξιοποίηση του αισθητικoύ δάσους θα φανεί χρήσιμη για την ανάδειξη και προστασία βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Στο τέλος δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για τόνωση των πρωτοβουλιών που θα έχουν στόχο να συνεχιστεί η προστασία όλων των δρυοδασών στην Ελλάδα.
Συμβολικό φύτεμα δρυοδέντρων

Αμέσως μετά φυτέψανε συμβολικά τρεις βελανιδιές που τις έφεραν από τη Ξηρομερίτικη γη που ήταν μια πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για να συνδέσουνε την ακτινοβολία του βελανιδοδάσος Ξηρομέρου με το δέντρο της βελανιδιάς στο κουρί Αλμυρού Βόλου. Όλα τα μέλη της Βελανιδιάς συμμετείχαν στη δενδροφύτευση με ιδιαίτερη διάθεση και ενθουσιασμό.
Στο τέλος περιηγήθηκαν στους χώρους του δάσους, στις λιμνούλες, στα γεφυράκια, στο παιδότοπο και είδαν τα ζώα (αγριοπρόβατα, ζαρκάδια, πάπιες, κύκνοι, παγόνια, φασιανοί κ.ά.). Ήταν μια εκδρομή που στο τέλος τους βρήκε όλους λίγο κουρασμένους αλλά κυρίως γεμάτους εμπειρίες αφού εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και έγινε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τους για τη Βελανιδιά, για την οικολογία και το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διανυκτέρευση και ξενάγηση στη Νέα Αγχίαλο, η οποία βρίσκεται στα νότια του Βόλου σε απόσταση 19 χλμ, καθώς επίσης και επίσκεψη στο Βόλο στη μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στο «μπαλκόνι» του Πηλίου την Μακρυνίτσα, που είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς με αρχοντικά και σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται σαν στολίδια στην καταπράσινη πλαγιά.
FOTO ART ANGELOS