Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Στέλιος Φούντας: Υποψήφιος Βουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΦΟΥΝΤΑ
Oι πολιτικές μου ανησυχίες, από την εφηβεία (1984-85) με οδήγησαν στην απόρριψη των ιδεολογιών που κυριαρχούσαν τότε στην ελληνική κοινωνία. Ως μέλος μιας άτυπης παρέας νέων του Αγρινίου με οικολογικές ανησυχίες το 1984 συμμετείχα στο μαθητικό κίνημα της πόλης, το οποίο είχε εναλλακτικά στοιχεία. Με την παράταξη με ονομασία “Παράθυρο στον Ήλιο” εξελέγην Πρόεδρος του 15μελούς του Β’ Λυκείου Αγρινίου το έτος 1984, “ψηλαφώντας” τα στοιχεία μιας “παιδείας για τον άνθρωπο και όχι για το σύστημα”.
Το 1986 ως πρωτοετής φοιτητής της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ταυτόχρονα εργαζόμενος σε βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος γνώρισα την “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ” και η πολιτική μου αναζήτηση μ’ έφερε στο στέκι της Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων . Παρακολούθησα ενεργά την “Περιπέτεια” των “ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ”.
Το Μάρτιο του 1989 μαζί με άλλους φίλους από το Αγρίνιο ιδρύσαμε τον Εναλλακτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό ΡΑΔΙΟ ΟΡΑΜΑ. Τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία τέλος του 1990.
Ζω στο Αγρίνιο από το 1991. Υιοθετώντας την κύρια φιλοσοφία της Πολιτικής Οικολογίας, όπως την περιγράφει η φράση “Σκέψου Παγκόσμια, δράσε τοπικά” παρενέβαινα πολιτικά σε αρκετά ζητήματα που αφορούσαν το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αναφέρω χαρακτηριστικά την παρουσία σε εκδηλώσεις ενάντια στο διαλυτήριο πλοίων στον Αστακό και αργότερα την CBI (1991 – 1994). Με τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως δάσκαλος αλλά και με συχνή αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο ή παρουσία σε ραδιοφωνικές εκπομπές συνέχιζα την εσωτερική μου σύνδεση με την Πολιτική Οικολογία.
Αμέσως μετά την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ» το 2002 έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος. Συμμετείχα το 2003 στο Συνέδριο του, στην Πάντειο. Σε αγαστή συνεργασία με την εφημερίδα ”Πράσινη Πολιτική” και άλλους επιδίωξα με πείσμα την προώθηση των ιδεών αλλά και του Κόμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στο εσωτερικό δημοψήφισμα για τη λίστα του Ευρωψηφοδελτίου του 2004 επελέγην από τα Μέλη του Κόμματος ως υποψήφιος. Κάτω όμως από την πίεση του βιοπορισμού έγκαιρα παραιτήθηκα με επιστολή στο τότε Π.Σ. Ιδρύοντας, στο χώρο της εκπαίδευσης, ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη το 2004 θέσαμε αρκετά ζητήματα Πράσινης Παιδείας σε ένα σκληρό συνδικαλιστικά χώρο όπως είναι η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Κορυφαία δράση της Παράταξης “ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ” η οργάνωση Ανακύκλωσης Σχολικών Βιβλίων σε 150 σχολεία της περιοχής σε συνεργασία με 9 Δήμους και τη βιωματική συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Η δράση αυτή γνώρισε Πανελλαδική αναγνωρισιμότητα μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, αλλά και πλήθους Ιστοσελίδων. Το τοπικό κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ T.V. έκανε αφιέρωμα προώθησης της Δράσης, έχοντας και τηλεφωνική παρέμβαση από το Νίκο Χρυσόγελο που ήταν καταλυτικός μιας και προσπέρασε την στενή αντίληψη περιορισμού απλά της ρύπανσης και της σπατάλης των φυσικών πόρων και μίλησε για πράσινες θέσεις εργασίας, πυροδοτώντας μια όμορφη συζήτηση, χρήσιμη για τη φυσιογνωμία του κόμματος μιας και οι κάτοικοι της περιοχής μας πίστευαν ότι είμαστε μόνο περιβαλλοντιστές.
Ταυτόχρονα ως δάσκαλος σε σχολείο του Δήμου καταγωγής μου (Δήμος Φυτειών) υλοποίησα το “Παράδειγμα” ως προς ένα Σχολείο Κύτταρο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Βιωματικής Εκπαίδευσης. Με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής που κατάγονται από τα ορεινά της Ηπείρου κατασκευάσαμε το “Κονάκι των Κτηνοτρόφων” αναδεικνύοντας και την αγροτική κληρονομιά αλλά και την αυτάρκεια των ανθρώπων που ζούσαν στη φύση.
Ταυτόχρονα μέσω Γενικής Γραμματείας Δασών μας χορηγήθηκε ένα δασοπυροφυλάκιο, το οποίο με τον ανάλογο οπτικό εξοπλισμό χρησιμοποιήθηκε ως “Παρατηρητήριο Πουλιών και Περιβάλλοντος Λίμνης Αμβρακίας”. Σχολεία από τη Δυτική Ελλάδα επισκέπτονταν το Σχολείο μας και είχαν μια πλήρη ενημέρωση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.
Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αλλά και της εκπομπής “Μένουμε Ελλάδα” και δε χρειάζεται να αναφέρω την αναπάντεχη πανηγυρική υποδοχή των τοπικών μέσων. Επίσης εκδόσαμε το βιβλίο « ΤΟ ΠΕΛΑΓΟ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» το οποίο είναι ουσιαστικά μια μικρή λαογραφική και οικοτουριστική παρουσίαση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της λίμνης Αμβρακίας. (περιοχή Natura 2000). Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2006 με δεδομένο το έργο μου στο Δήμο Φυτειών συμμετέχω ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο “Αναγέννηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Συμμετέχοντας στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Φυτειών οργανώνω σαφείς περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις. Τέτοια δράση ήταν και η διοργάνωση “ΛΙΜΝΑΙΑΣ ΒΡΑΔΙΑΣ” στην Αμβρακία στις 3/8/2009 – Γεγονός Πρωτοποριακό για την περιοχή, όσο κι αν είναι ρουτίνα οι δράσεις τέτοιου είδους για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε συνεργασία με το Συντονιστή του Προεκλογικού Αγώνα του 2007 Νίκο Χρυσόγελο βολιδοσκοπούμε αρκετά πρόσωπα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Σε ένα Νομό πυλώνα του δικομματισμού καταφέρνουμε μια αξιοπρεπή παρουσία. Παλιότεροι φίλοι ενεργοποιούνται αλλά και νέα μέλη εγγράφονται και έτσι γεννιέται η Πολιτική Κίνηση Αιτωλοακαρνανίας.
Ένα μήνα μετά τις εκλογές (Οκτώβριος 2007) διοργανώνουμε εκδήλωση στο Ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ, όπου πραγματικά παραβρέθηκε ένα ποιοτικά ανώτερο κοινό που με ενδιαφέρον έστρεψε τα μάτια του πάνω μας.
Αναλαμβάνοντας δράση και τα νεότερα μέλη διοργανώνουμε εκδηλώσεις στις 8 Δεκεμβρίου του 2007 στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου, τον Απρίλιο και το καλοκαίρι του 2008 σε χωριά του Ξηρομέρου.
Στις Ευρωεκλογές του 2009 ως απλό μέλος της Πολιτικής Κίνησης Αιτωλοακαρνανίας, συμμετέχω, αρθρογραφώ, εκπροσωπώ το κόμμα σε εκπομπές, (ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές), επάνδρωση προεκλογικού περιπτέρου, περιοδείες κ.λ.π. Κείμενά μου γνωρίζουν την τιμή να είναι κεντρική ανάρτηση σε τοπικά (Agrinio news) αλλά και Κεντρικά (press-gr) blogs.
Ως αρχαιότερο μέλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πιστός στην ιδρυτική διακήρυξη, στο Καταστατικό και στις προγραμματικές προτάσεις του Κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων, θέτω για πρώτη φορά υποψηφιότητα για μια θέση ευθύνης, όπως αυτή του μέλους του Π.Σ. και εκλέγομαι από την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δυτικής Ελλάδας τακτικό μέλος στο νυν Π.Σ. (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ) .
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στην Παπαδάτου Ξηρομέρου Αιτ/νίας στις 9/3/1968. Τελείωσα το Δημοτικό σχολείο στο χωριό μου και συνέχισα την Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή μου στο Αγρίνιο. Σπούδασα Δάσκαλος στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία από το 1985 μέχρι το 1988.
Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία το 1989-90. Από το 1994 εργάζομαι σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας. Παρακολούθησα πρόγραμμα εξομοίωσης Πτυχίου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως εκ τούτου έχω αποκτήσει και το ανάλογο πτυχίο. Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και Αυτοδιοικητικής επιμόρφωσης. Κατέχω τις βασικές γνώσεις των υπολογιστών(πιστοποίηση ΥΠΕΠΘ) και τις αγγλικής γλώσσας. Είμαι παντρεμένος με την Άννα Αρμπουνιώτη κι έχουμε αποκτήσει τρία παιδιά , το Λάμπρο , τη Μάγδα και την Κωνσταντίνα ,ηλικίας 12,7 και 5 ετών αντίστοιχα.
Στέλιος Φούντας
ΨΗΦΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Στις 4 του Οκτώβρη δεν ψηφίζουμε μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για το ποια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική θα έχουμε. Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες με την ψήφο ή την απουσία τους επιλέγουν πως θέλουν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσφέρουν μια επιλογή συνείδησης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών επιδιώκουν να στρέψουν την οικονομία προς κοινωνική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατεύθυνση σε μια εποχή που βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Προωθούν μια συνεκτική πράσινη λύση που δημιουργεί 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας, μειώνει το κοινωνικό χάσμα, ενδυναμώνει την υπεύθυνη οικονομία, προστατεύει το περιβάλλον και συμβάλει στην προστασία του κλίματος. Επιδιώκουν από όποια θέση και αν έχουν στη Βουλή να συμβάλλουν στον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, στις βαθιές πολιτικές αλλαγές που χρειαζόμαστε ως χώρα, στην συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους*.
Ειδικά ο ρημαγμένος από τον δικομματισμό νομός Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται σε γενικευμένο μαρασμό εξαιτίας της εγκατάλειψής του από το συγκεντρωτικό Αθηναικό κράτος, ο νομός που απειλείται με λειψυδρία αν προχωρήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, ο νομός που απειλείται από καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις με δέλεαρ κάποιες θέσεις εργασίας, ο νομός που υστερεί σε πράσινες λύσεις στην οικονομία, ο νομός που δεν μπορεί να διαχειρισθεί ακόμα τα σκουπίδια του, να προστατέψει και να αναδείξει το φυσικό του πλούτο, είναι αναγκαίο να στηρίξει τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ώστε να προωθήσουν τις ρεαλιστικές προτάσεις της πολιτικής οικολογίας
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

Mεγαλειώδη προεκλογική συγκέντρωση του Σπήλιου Λιβανού στην Αθήνα.




Ένα τεράστιο πλήθος Αιτωλοακαρνάνων ετεροδημοτών κατέκλυσε το ισόγειο και τον όροφο του ξενοδοχείου Plaza στην πλατεία Συντάγματος όπου έκανε την προεκλογική του ομιλία ο Σπήλιος Λιβανός.
Προάγγελος πολιτικής ανατροπής και σαφές μήνυμα προσωπικής εκλογής του Σπήλιου Λιβανού ήταν η απίστευτη σε όγκο και παλμό ομιλία του βουλευτή της Ν.Δ.
Ο Σπήλιος Λιβανός κάλεσε τους ενθουσιώδεις Αιτωλοακαρνάνες στον αγώνα για τη μεγάλη ανατροπή. Σε μια νέα νικηφόρα πορεία στις 4 του Οκτώβρη.
Παρουσίασε το δικό του έργο τα δύο χρόνια που ήταν βουλευτής και συγκινημένος από το αγκάλιασμα του κόσμου ζήτησε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμπαράστασή τους!