Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Παναγιώτης Καλός, στο Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμιωτών.


Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δρυμιωτών Αθήνας στις 29 Νοεμβρίου. Η συνέλευση έγινε στην αίθουσα της ΠΑΝ.ΣΥ και παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του συλλόγου. Αφού ψηφίστηκε ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός ακολούθησε ψηφοφορία για την ανάδειξη μελών του νέου Δ.Σ . Τα μέλη που εκλέχτηκαν είναι τα ίδια με τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ και στη συγκρότηση του προεδρείου κατέλαβαν τις ίδιες θέσεις.
Συγκεκριμένα τα νέα όργανα του συλλόγου είναι :
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Ιωάν. Καλός, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Κουτρούμπας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Ελένη Χούσου, ΤΑΜΙΑΣ: Χαρά Καψάλη, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:Παναγιώτης Σπυρ. Βλαχογιάννης, ΜΕΛΗ: Κώστας Δημ. Τσιλίκης, Ράνια Μπαλάφα.
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μπαρμπάτσης Δημήτριος, Λιότσος Αθανάσιος, Καλός Χρήστος.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ Ο.Π.ΣΥ.Ξ.
Mηλιώνης Άγγελος, Τσάμης Νίκος, Παλούκης Ανδρέας, Βραχνούλα Βασιλική.

Το φράγμα των Αχυρών, που κατασκευάζεται στην Κομποτή του Δήμου Μεδεώνος, επισκέφθηκε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.




Το φράγμα των Αχυρών, που κατασκευάζεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κομποτής του Δήμου Μεδεώνος, επισκέφθηκε σήμερα (Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, όπου μαζί με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Σεραφή, τους Αντινομάρχες Χ. Πετρόπουλο και Γ. Λύτρα, τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Γ. Ψαράκη, ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του έργου και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας κ. Σπύρο Μέγα, για την εξέλιξη των εργασιών και τις δυσκολίες στη ροή χρηματοδότησης και ειδικότερα στην μη αποπληρωμή του εκτελεσμένου έργου που σήμερα φθάνει το 30% του συνόλου, με κίνδυνο την διακοπή των εργασιών.
Της σημερινής επίσκεψης, προηγήθηκε επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αναδόχου εταιρείας ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. κ. Δ. Μεσεδάκου στην οποία επισημαίνονται τα εξής:«Η Εταιρεία την οποία εκπροσωπώ, έχει κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού αναλάβει την εκτέλεση του παραπάνω έργου, στο οποίο και εργάζονται κατά μέσο όρο 60 εργαζόμενοι. Είναι έργο ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής Ξηρομέρου, που δυστυχώς ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και λόγω πτώχευσης του προηγούμενου Εργολήπτη (ΓΕΝΕΡ) έμεινε στο 10% κατασκευασμένο. Με την δημοπρασία που ανέδειξε μειοδότη την ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. έχει κατασκευασθεί από τεχνικής πλευράς το 70% του συνολικού αντικειμένου, λύθηκαν όλα τα τεχνικά του προβλήματα, αλλά δυστυχώς θα διακοπεί ξανά την 31/01/2010 γιατί δεν έχουμε πληρωθεί επί 12μηνο.Όλες οι πιστοποιήσεις του Έργου από τον Ιανουάριο του 2009 έως και σήμερα είναι ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ελλείψει εθνικών πιστώσεων. Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές έγινε επίσκεψη στον τόπο του έργου από τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και το επιτελείο του, όπως και Βουλευτές και υποψηφίους Βουλευτές του νομού. Υποσχέθηκαν ότι θα ξοφλήσουν τις μέχρι εκείνη τη στιγμή υποχρεώσεις, αλλά το ξέχασαν την επόμενη μέρα το πρωί. Η Εταιρεία μας δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την συνέχιση του έργου και με αληθινό πόνο σας δηλώνουμε ότι την 31/01/2010 θα το διακόψουμε».
Το έργο του φράγματος των Αχυρών δημοπρατήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2006 με αρχικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη στις 3 Μαρτίου 2007 με ποσό 21.312.815 ευρώ.Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την άρδευση 6.500 στρεμμάτων.
«Το φράγμα των Αχυρών αποτελεί όραμα δεκαετιών και έργο ζωής για την περιοχή του Ξηρομέρου, το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει αλλά θα πρέπει να κινηθεί κάθε διαδικασία από το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση του έργου εντός του χρονοδιαγράμματος που είναι το τέλος του 2011 αλλά και την δημοπράτηση της επόμενης φάσης που θα αρδεύσει 19.000 ακόμη, στρέμματα.Ήδη έχω επικοινωνήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και μετά την σημερινή μου επίσκεψη θα αποστείλω όλα τα στοιχεία που αφορούν στην χρηματοδότηση του έργου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες με την αποπληρωμή του έργου. Η περιοχή του Ξηρομέρου έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη του νομού εξαιτίας της εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας. Η ολοκλήρωση του έργου είναι επιβεβλημένη γιατί με είκοσι πέντε χιλιάδες αρδεύσιμα στρέμματα θα ανοίξει μια καινούρια περίοδος ανάπτυξης για την περιοχή» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.

Ανησυχία για την πιθανότητα διακοπής εργασιών και απόλυση όλων των εργαζομένων στο έργο του Φράγματος Αχυρών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μπάμπης Χαραλάμπους κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την Διακοπή εργασιών και απόλυση όλων των εργαζομένων στο έργο του Φράγματος Αχυρών Δήμου Μεδεώνος. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ : Διακοπή εργασιών και απόλυση όλων των εργαζομένων στο έργο του Φράγματος Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας .
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διακοπή του έργου του Φράγματος Αχυρών δείχνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τουλάχιστον των τελευταίων 10 χρόνων και εντάσσεται στους στόχους της ΕΕ για απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, την συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου. Γι' αυτό το λόγο, το έργο αυτό αλλά και πολλά άλλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά θεωρούνται μη επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Το φράγμα Αχυρών θα μπορούσε να δώσει ζωή στην πιο υποβαθμισμένη - φτωχή περιοχή της Αιτ/νιας, το Ξηρόμερο. Αλλά για δεκαετίες βρίσκεται απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων το φράγμα Αχυρών έχει γίνει δυστυχώς γεφύρι της Άρτας και οι υποσχέσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης ξεχάστηκαν.
Η εταιρεία έχει απολύσει σταδιακά 60 εργαζόμενους και ετοιμάζεται να απολύσει και τους άλλους 60 αφού δηλώνει ότι στις 31/01/2010 θα διακόψει τη συνέχιση του έργου, γιατί η πολιτεία χρωστάει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την περιοχή και την εργατική τάξη αφού 120 συνολικά εργαζόμενοι «πετιόνται» στο δρόμο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
-Αν θα καταβληθούν τα χρήματα των πιστωτικών λογαριασμών για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου για την αναβάθμιση της περιοχής.
-Αν θα διασφαλισθεί και για τους 120 εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία.
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους

Πηγή: εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων»
http://efpoliteia.blogspot.com/