Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Βραδιά με διαγωνισμό παραδοσιακού χορού, στο Καραϊσκάκη από τη Βελανιδιά.



Με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσης του τόπου μας, ο Σύλλογος φίλων της Βελανιδιάς, διοργάνωσε με επιτυχία στο Καραϊσκάκη (Δ. Αστακού) διαγωνισμό παραδοσιακού χορού στις 13 Αυγούστου. Στη πολιτιστική βραδιά συμμετείχαν χορευτές όχι μόνο από τη περιοχή Αστακού αλλά και από όλο το Ξηρόμερο, γεγονός που προσέδωσε στην εκδήλωση πανξηρομερίτικο χαρακτήρα. Στην εκδήλωση πήραν μέρος 10 χορευτές οι οποίοι με λεβέντικο, γεμάτο πάθος και ενέργεια θέαμα με βαθιά ριζωμένους ρυθμούς, διαγωνίστηκαν και πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τους παραδοσιακούς χορούς, τα ήθη και τα έθιμα του Ξηρομέρου.
Οι μερακλήδες χορευτές επιδόθηκαν σε ένα δυνατό διαγωνισμό, μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας δίνοντας δείγματα υψηλού επιπέδου, στο καλαματιανό, στο τσάμικο, στο συρτό, στα ηπειρώτικα.
Τα βραβεία χορού
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορευτές δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα. Η σπουδαιότερη όμως ανταμοιβή τους είναι η ηθική ικανοποίηση ότι έδωσαν ατομική παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν. Όλοι συνέβαλαν μέσα από το χορό, να γνωρίσουμε και να διατηρούμε τη παράδοση μας αναλλοίωτη γιατί είναι οι ρίζες του λαού μας. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθησαν οι: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Βασίλης Μακρυπίδης από Φυτείες, Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Πίττα Μαρία από Χρυσοβίτσα και Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Φώτης Τσέλιος από Αγράπελο. Επίσης έλαβαν μέρος: Ρηγάλου Κατερίνα από Καραϊκάκη, Ζώγας Πέτρος από Χρυσοβίτσα, Σκέντος Χαράλαμπος από Αρχοντοχώρι, Πίττα Χρυσάνθη από Χρυσοβίτσα, Φλώρος Γιώργος από Αγράμπελο, κ.α.
Η Βελανιδιά θα συνεχίσει το Διαγωνισμό παραδοσιακού χορού ως στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού μας και θα προσπαθήσει η μουσικοχορευτική εκδήλωση να καταστεί θεσμός για τα πολιτιστικά πράγματα του Ξηρομέρου.