Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Καραμανλής θα περιοδεύσει σήμερα (Σάββατο 19/9) σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Θα επισκεφτεί και το φράγμα Αχυρών.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα περιοδεύσει σήμερα (Σάββατο, 19/9) σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
13:15 Επίσκεψη στην Ιόνια Οδό, στην υπό κατασκευή Σήραγγα Καλυδώνας (περιοχή Ευηνοχωρίου).
13:50 Επίσκεψη στην υπό κατασκευή μαρίνα Μεσολογγίου.
Ομιλία του Πρωθυπουργού.
15: 15
Επίσκεψη στο φράγμα Αχυρών Ξηρομέρου (Δήμος Μεδεώνος).

Ο μουσικός Βασίλης Παπαδογιώργος γοήτευσε τους Ξηρομερίτες



Μια ιδιαίτερα ποιοτική βραδιά, που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικές ερμηνείες και επιλεγμένο παραδοσιακό τραγούδι, απόλαυσαν στο Άλσος Περιστερίου, το Σάββατο βράδυ στις 12 Σεπτεμβρίου, πολλοί Ξηρομερίτες και όχι μόνο, που παρακολούθησαν το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών, που διοργάνωσε με επιτυχία η Ομοσπονδία Ξηρομεριτών. Στο Άλσος η Ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου, που ήρθε από το Αγρίνιο, πλαισιωμένη από τους εξαίρετους μουσικούς, ερμήνευσε με ξεχωριστό τρόπο γνωστά παραδοσιακά κομμάτια αλλά και το τραγούδι «Ξηρόμερο». Ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός και θερμός και καταχειροκρότησε την ορχήστρα και τους τραγουδιστές (Β. Παπαδογιώργο, Νίκη Μπαρτζώκα, Γ. Καρακώστα), που ήταν «πρωταγωνιστές» σε μια βραδιά που πρόβαλε το παραδοσιακό τραγούδι, που αναμφισβήτητα είναι στοιχείο του πολιτισμού μας.
ΦΩΤΟ: Photo art angelos

18o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ: ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΧΡΗΣΤΟ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ»

Του Χρήστου Κλαδευτήρα*
Ξηρομερίτισες και Ξηρομερίτες,
Φίλες και φίλοι απ όλες τις γωνιές της Αττικής που αγαπάτε το Ξηρόμερο και τους Ξηρομερίτες σας καλωσορίζω και εγώ από τη μεριά μου στο 18o Αντάμωμα των Ξηρομεριτών της Αττικής.
Το Κ.Σ. της Ομοσπονδίας επέλεξε να αφιερώσει το φετινό Αντάμωμα στην Εφημερίδα μας, «Το Ξηρόμερο» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων φύλλων της.
Έχουν περάσει 22 χρόνια από την έκδοση του πρώτου ιστορικού φύλλου της εφημερίδας μας. Ήταν ο καιρός που το πολιτιστικό κίνημα έκανε τα πρώτα βήματα του στο χώρο των εκδόσεων .Ήταν Γενάρης του 1987. Θα ήθελα από το βήμα αυτό να αποτίσω φόρο τιμής στην πρώτη συντακτική επιτροπή και να αναφερθώ στα ονόματα τους .Ήταν οι κ.κ. Κωσ. Τσαπαρέλης, Φώτης Μπάκας, Γιάννης Τσιλιμαντός, Παν. Φούρλης, Παν. Παπαδόπουλος & Ευαγγ. Βασιλείου.
Από το κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου με τίτλο «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ» - ο αρθρογράφος καταλήγει: [Η εφημερίδα μας «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ» θα είναι ένα ελεύθερο βήμα για τους Ξηρομερίτες που έχουν και θέλουν να πουν κάτι για τον τόπο τους. Μόνο που αυτά που θα λένε πρέπει να εκφράζουν την ενότητά μας, την αγάπη μας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.]
Από τότε μέχρι και σήμερα με την πολυετή εργασία των Κ.Σ. της Ομοσπονδίας, των Δ.Σ των συλλόγων και πολλών ανεξαρτήτων συγγραφέων και αρθρογράφων, έχει στάξει πολύ μελάνι στα 100 αυτά φύλλα . Τα πρωτοσέλιδα της είχαν πάντα τον καημό, την αγωνία και τον αγώνα, για ένα καλύτερο Ξηρόμερο .Καλύτερο στους θεσμούς ,στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Τα πρωτοσέλιδα της ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, φώτισαν με αντικειμενικότητα, αλλά και ενημέρωναν με πάθος, για όλες τις πλευρές τους και καλούσαν σε αγώνα τόσο τους Ετεροδημότες Ξηρομερίτες όσο και όλους τους συμπατριώτες μας στο Ξηρόμερο .Ο Αμβρακικός,το κτήμα Λεσινίου, το Πλατυγιάλι, η άρδευση του Ξηρομέρου,η αγροτική οικονομία και το καπνικό, το ανοσιούργημα της εκτροπής του Αχελώου, τα οδικά δίκτυα, οι αρχαιότητες, ήταν τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που προέβαλε η εφημερίδα μας. Στην πρώτη μας σελίδα ξεχωριστή πάντα θέση είχαν τα Ανταμώματα μας, τα πανξηρομερίτικα συνέδρια, και οι ημερίδες μας με πολιτιστικό, η αναπτυξιακό περιεχόμενο.
Η οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, θεσμικά προβλήματα, αλλά και θέματα οικολογίας μαζί με τις μεγάλες εκδηλώσεις, κοσμούσαν πάντα την πρώτη σελίδα.
Η φωνή της πάντα ανεξάρτητη, χωρίς ποτέ να δεσμευτεί από αλλότρια συμφέροντα, έβαζε και βάζει πάνω απ όλα τα συμφέροντα της πατρίδας μας, του Ξηρόμερου. Τα νέα για εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Συλλόγων μας, περνούσαν πάντα μέσα από τα φύλλα της Εφημερίδας μας. Ήταν ο χώρος όπου τα κύτταρα του κινήματος μας μπορούσαν να καταγράψουν τις δραστηριότητες τους, ώστε να ενημερωθούν γι αυτές οι 4.000 αποδέκτες της εφημερίδας, στην Αττική , στην επαρχία μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και στους Ξηρομερίτες της διασποράς.
Πέραν όμως των θεμάτων αιχμής που περιείχαν τα πρωτοσέλιδα, κύρια θέματα στις σελίδες μας αποτελούσαν και αποτελούν τα νέα των Συλλόγων, αλλά και τα θέματα της επαρχίας και του Νομού μας. Αγροτική οικονομία, θέματα εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αρχαιοτήτων έχουν κατ’ επανάληψη καλυφθεί μέσα από τις σελίδες μας, δημιουργώντας ένα κλίμα προβληματισμού και ένα πεδίο προτάσεων .Συνεντεύξεις Βουλευτών, Νομαρχών, Δημάρχων έδωσαν σε πολλά φύλλα, τη ζωντάνια της καθημερινότητας και διαμέσου αυτής, ενημέρωση για ενέργειες στη Βουλή , στη Νομαρχία και στους Δήμους .
Οι ιστορικές σελίδες της εφημερίδας έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες της Ιστορίας, να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα κουραστικών και χρονοβόρων ερευνών, γύρω από την Ιστορία της περιοχής μας, αλλά και της Αιτωλ/νίας γενικότερα .Τα λαογραφικά θέματα ήταν κ’ αυτά πάντα παρόντα .Στις σελίδες μας αναβίωναν ήθη και έθιμα της περιοχής μας .
Στην εφημερίδα μας πάντα το λέμε: «Λαός χωρίς ιστορία παρελθόν, λαός χωρίς ρίζες δεν έχει μέλλον. Θα καταντήσει φύλλο στον άνεμο και θα χαθεί».
Το Ξηρόμερο δεν ξέχασε τα πρόσωπα, τους ανθρώπους εκείνους που πόνεσαν την πατρίδα και τίμησε την προσφορά τους στην κοινωνία και στον άνθρωπο .Γι αυτό έχουν γίνει πολλές τιμητικές αναφορές στη ζωή και το έργο τέτοιων ανθρώπων, που τίμησαν με πράξεις, με τη ζωή τους, την πατρίδα μας και πρόσφεραν στο νομό μας .
Θέλουμε πάντα να δείχνουμε ότι η όποια ατομική πρόοδος σε κάθε τομέα (επιστημονικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό) αν δεν έχει σημείο αναφοράς την κοινωνία και το σύνολό των πολιτών της, θα είναι σαν μια σπίθα που κάποια στιγμή θα σβήσει .Μόνο όταν η ατομική πρόοδος συνδέεται με αγάπη και προσφορά στην κοινωνία, για το συλλογικό καλό, μπορεί να μείνει άσβεστη φλόγα στην καρδιά και στη μνήμη των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό η εφημερίδα μας δεν ξεχνά να τιμά και να αναφέρεται σε τέτοια πρόσωπα, όσα είναι εν ζωή, αλλά και όσα έχουν φύγει από κοντά μας .
Η εφημερίδα αγαπητοί φίλοι έχει 4.000 αποδέκτες όπως ήδη ανέφερα. Αποστέλλεται σε 4.000 συμπατριώτες μας και φίλους μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι φανερό ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας έκδοσης, είναι δυσβάσταχτο για Συλλόγους με εθελοντική προσφορά . Ήταν και είναι τεράστια η προσπάθεια όλων των Κ. Σ. να στηρίζουν οικονομικά την εφημερίδα, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η έκδοσή της. Άλλοτε με πρόσφορες, άλλοτε με κρατικές επιχορηγήσεις και κυρίως με τις δικές σας συνδρομές, προσπαθήσαμε να την στηρίζουμε οικονομικά. Θέλουμε να αισθάνεστε ότι η εφημερίδα είναι δική σας. Αν θέλετε να την στηρίξετε με κάποιο άρθρο σας ή σκέψεις σας, μην διστάσετε να το στείλετε στην Συντακτική Επιτροπή. Θα ληφθεί πάντα στα σοβαρά υπ’ όψιν και στο πλαίσιο του δυνατού θα δημοσιευθεί.
Διαδώστε την εφημερίδα σε νέους συνδρομητές. Καν΄τε να μπει σε περισσότερα σπίτια. Να γίνει δυνατότερη η φωνή της. Δώστε όμως πάντα προσοχή στο οικονομικό και στις συνδρομές.
Η Ομοσπονδία δυστυχώς δεν έχει άλλους πόρους. Αν θέλουμε να υπάρχει συλλογική φωνή του Ξηρόμερου, αν θέλουμε να υπάρχει εφημερίδα ζωντανή - ανεξάρτητη- αδέσμευτη, πρέπει να την στηρίζουμε όλοι μας.
Να τα χιλιάσει.
Σας ευχαριστώ.
ΧΡ. Γ. ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑΣ
Χειρουργός - Αγγειοχειρουργός
European Board of Vascular Surgery
(* Το παρόν κείμενο εκφωνήθηκε στο 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών, στις 12/9/2009 στο Άλσος Περιστερίου).
Photo art angelos