Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Τιμήθηκε η επέτειος της ιστορικής «Μάχης του Αετού»





Με σεβασμό στην ιστορία και τιμώντας τους ήρωες, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Μεδεώνος: Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου, διοργάνωσαν τη Κυριακή 9 Αυγούστου 2009, στο μνημείο πεσόντων, εκδήλωση για την επέτειο της «Μάχης του Αετού». Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκε πολύς κόσμος αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν την ίδια τους την ζωή αντιστεκόμενοι στον Τούρκο κατακτητή για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Μέσα σε επίσημη ατμόσφαιρα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη Τριάντη Νεκτάριο, τον Ιερέα του Αετού Μανιαβό Σπύρο και τον Ιερέα της Κωνωπίνας Δημήτριο Χαμαλέτσο.
Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμούς και ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον λαογράφο-ερευνητή Νικόλαο Ράππο, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της Μάχης και στις απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας των αγωνισθέντων Ελλήνων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Κλείνοντας η εκδήλωση ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Τέτοιες εκδηλώσεις, διατηρούν ζωντανή τη μνήμη και αποτελούν απόδειξη της σημαντικής συμβολής των Ξηρομεριτών στους αγώνες του έθνους. Σημαντικά είναι τα διδάγματα που προκύπτουν την ημέρα αυτή για τους νεότερους, αφού το θάρρος και η ανδρεία των προγόνων μας πρέπει να γίνουν οδηγοί που θα μας κατευθύνουν στις πράξεις μας και ας γίνει η αυτοθυσία των προγόνων μας ένα δίδαγμα. Όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι συνεχάρησαν τους Συλλόγους, για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν- για δεύτερη χρονιά φέτος- τη Μάχη του Αετού, συμβάλλοντας αποφασιστικά «στη διατήρηση της μνήμης που δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ξεχαστεί».
Ο Σύλλογοι Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την δική μας Ελευθερία, ανανέωσαν το ραντεβού του και για τον επόμενο χρόνο με μεγαλύτερες εκδηλώσεις.
FOTO: Photo art angelos