Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ OΡH (ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009, αναμένεται η Γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας, για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή). Συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009 στις 18:30 μ.μ. το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας (αίθουσα Ν.Σ., Διοικητήριο, Μεσολόγγι). Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είναι και το εξής:
«Γνωμοδότηση του Ν.Σ. επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου με τίτλο: «Αιολικό Πάρκο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) δυναμικότητας 19 ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 2 MW (συνολική ισχύς ΑΣΠΗΕ 38 MWe) και συνοδών έργων (εσωτερική οδοποιία, οδοποιία πρόσβασης, εσωτερική διασύνδεση, οικίσκος ελέγχου, γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης για τη διασύνδεσή του και υποσταθμός 20/150 KV) της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», στη θέση «Περγαντή» των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος του Νομού Αιτωλ/νίας».
Εισηγητής: Ο κ. Καπώνης Δημοσθένης (Αντινομάρχης).
Υ.Γ: ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS
Σύμφωνα με Δελτίο τύπου της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, αναμένεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009 η Γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας, για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή). Εδώ να επισημάνουμε ότι ο εισηγητής Αντινομάρχης Καπώνης Δημοσθένης για να γνωματεύσει για τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα εξής:
Η ευρύτερη περιοχή των Ακαρνανικών είναι προστατευόμενη περιοχή λόγω:
1. Είναι ενταγμένη στο κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2000» (Natura 2000)
2. Έχει περιληφθεί, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα.
3. Υπάρχει στο κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά που φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή.
4 Ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίου, με πηγές, υδροφόρους ορίζοντες, ικανό, αν αναπτυχθεί σωστά, να προσελκύσει τουρισμό, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα φέρει:
1. Δημιουργία θορύβου από την λειτουργία του Αιολικού Πάρκου.
2. Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε μία από τις ωραιότερες κορυφές των Ακαρνανικών.
3. Θα διαταράξει το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS είναι υπέρ της ήπιας μορφής Ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον. Δε θα πρέπει όμως στο βωμό της Αιολικής Ενέργειας να θυσιάσουμε τα πανέμορφα Ακαρνανικά Όρη. Θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όπου η παρέμβαση στο περιβάλλον θα είναι μηδενική. Όχι εκεί που θα το καταστρέψει.

Hμερίδα διοργανώνει o Σύλλογος Ρίγανης, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, με θέμα: «Αιτωλοακαρνανία - Προοπτικές Ανάπτυξης».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρίγανης Ξηρομέρου, σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου,
Σας προσκαλεί
στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:
«Αιτωλοακαρνανία - Προοπτικές Ανάπτυξης»
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
στο χωριό Ρίγανη Δήμου Στράτου
Ώρα έναρξης: 09:00 μ.μ.
Πληροφορίες: Νικ. Γεραντώνης 697 7207 378
Πέτ. Γραμμένος 697 4824 698
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
21:00 Έναρξη
21:05 Χαιρετισμός
Νικόλαος Γεραντώνης,
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίγανης
21:10 Προσφώνηση και χαιρετισμοί επισήμων
Εισηγήσεις
21:20 «Προοπτικές ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία»,
Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτ/νιας
21:40 «Πολιτισμός και Ανάπτυξη»
Παναγιώτης Κοντός,
Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας
22:00 «Προγράμματα Στήριξης της Υπαίθρου»
Κωνσταντίνος Θεσσαλός

Ειδικός Γενικός Γραμματέας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

22:20 «Ιόνια Οδός και προοπτικές ανάπτυξης»
Γεώργιος Περδικάρης, εκπρόσωπος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Ερωτήσεις— Τοποθετήσεις
Κλείσιμο εργασιών ημερίδας
ΧΟΡΗΓΟΙ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ
- ΧΟΙΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ Α.Ε
- SMART MEDIA

Παρέμβαση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για την προστασία του Βελανιδοδάσους στο Ξηρόμερο.

Με παρέμβαση του στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανέδειξε την ανάγκη προστασίας του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Με Ερώτηση του προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Γ. Σουφλιά επισημαίνει:
Λόγω της έξαρσης της λαθροϋλοτομίας στο Ξηρόμερο, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα για το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου που αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σημαντικά εναπομείναντα Μεσογειακά δάση, μεγάλης βιολογικής και αισθητικής αξίας.
Τα αιωνόβια δέντρα, τα σπάνια απειλούμενα είδη και οι ιδιόμορφοι σχηματισμοί βλάστησης του οικοσυστήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία του δάσους στο Ξηρόμερο.
Η λαθροϋλοτομία σε συνδυασμό με τις εκχερσώσεις, τις καταπατήσεις, τις πυρκαγιές και άλλες παράνομες δραστηριότητες απειλούν όλο και περισσότερο το μοναδικό αυτό κομμάτι φυσικής κληρονομιάς.
Επιπρόσθετα, μεγάλη ενόχληση προέκυψε από την πρόσφατη τοποθέτηση στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου διαφημιστικών πινακίδων που διαφημίζουν –τι ειρωνεία- αλυσοπρίονα με πρόσχημα την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/