Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Έγκλημα!!! Πάνω από 50 αιωνόβιες βελανιδιές κόπηκαν στο χωριό Πρόδρομος. Η λεηλασία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Βελανιδοδάσος...




ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ 50 ΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Με αφορμή την επιστολή που μας απέστειλαν οι Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας καταδικάζουμε την εγκληματική ενέργεια της κοπής πενήντα (50) περίπου υπεραιωνόβιων βελανιδιών κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους «γνωστούς – άγνωστους» λαθροϋλοτόμους, στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, στην κτηματική περιφέρεια του Τ.Δ. Πρόδρομος του Δήμου Αστακού.
Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν οι πρακτικές αυτές το 2010 όταν οι άνθρωποι ισοπεδώνουν και τα τελευταία υπολείμματα δασών της χώρας μας, ολοκληρώνοντας το έργο των καταστροφικών πυρκαγιών. Δεν δεχόμαστε καμία δικαιολογία από κανέναν αρμόδιο όταν συντελείται έναν έγκλημα αυτής της έκτασης. Είμαστε όλοι υπαίτιοι και οφείλουμε να αφυπνιστούμε άμεσα, ώστε να μπει ένα φρένο στους εγκληματίες του βελανιδοδάσους.
Ζητάμε για μια ακόμη φορά την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και μηχανισμών προστασίας του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η παράνομη υλοτόμηση και εκχέρσωση του δημόσιου βελανιδοδάσους Ξηρομέρου.
Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του συλλόγου μας όπως αυτές τις υποβάλλαμε στο πρόσφατο παρελθόν στα αρμόδια δασαρχεία και τη Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (με αφορμή την περσινή κοπή 25 βελανιδιών στον ίδιο χώρο) ζητάμε:
-Να ενταθούν οι έλεγχοι και οι περιπολίες από τα αρμόδια δασαρχεία στους τομείς ευθύνης τους εντός του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο έργο της λαθροϋλοτομίας.
-Nα μας κοινοποιηθούν από τα Δασαρχεία Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου οι περιοχές ευθύνης τους στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ώστε οι πιθανές μελλοντικές καταγγελίες μας να απευθύνονται στο αρμόδιο Δασαρχείο.
-Nα προωθήσει η Δ/νση Δασών Αιτωλοακαρνανίας προς την αρμόδια Υπηρεσία το πάγιο αίτημά μας για υπαγωγή του βελανιδοδάσους σε ένα και μόνο δασαρχείο που να διαθέτει τον απαιτούμενο προσωπικό με τον ανάλογο εξοπλισμό.
-Να μας ενημερώνετε για οποιεσδήποτε ενέργειες, δράσεις, καταγγελίες, ή ότι άλλο κρίνετε εσείς ως σημαντικό, το οποίο αφορά το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ώστε να συνδράμουμε με τα μέσα που διαθέτουμε το έργο σας.
Κύριοι υπεύθυνοι της προστασίας του βελανιδοδάσους, εάν δεν έχετε τα μέσα, το προσωπικό, αλλά και τη διάθεση να προστατέψετε το δάσος μας, τουλάχιστον υποστηρίξτε τις θέσεις μας για την δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα προστασίας και διαχείρισής του. Μην αφήνετε να συνεχίζεται το έγκλημα αυτό.
Το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου είναι η κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας για τις μελλοντικές γενιές, ας μην το στερήσουμε από τα παιδιά μας.
Το δάσος ΔΕΝ μας ανήκει.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος«Η Αμαδρυάδα»
Πηγή: http://www.velanidodasos.gr/