Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Προτάσεις από τη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων και των αθλητικών υποδομών.

Η εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη, η οποία αφορούσε στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Νομού μας και στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από το αρμόδιο υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τους, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για την άθληση της νεολαίας του νομού. Συγκεκριμένα η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στο Δήμο Μεδεώνος και στους γύρω δήμους έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κανδήλας, Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα) και τρία γήπεδα μπάσκετ ( Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα). Τα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν έχουν εξέδρες, χλοοτάπητα, αποδυτήρια και οι περιφράξεις τους είναι υποτυπώδεις. Ανάγκη επέκτασης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Κανδήλας.
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Αστακός, Μαχαιρά, Σκουρτού). Το γήπεδο του Αστακού είναι με περίφραξη, χωρίς όμως χλοοτάπητα, εξέδρες και χώρους υγιεινής-αποδυτήρια. Χρίζουν αλλαγή περίφραξης και κατασκευή αποδυτηρίων, τα γήπεδα της Μαχαιράς και της Σκουρτούς. Υπάρχει ακόμη στον Αστακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες. Υπάρχουν επίσης τέσσερα γήπεδα μπάσκετ (Αστακός, Καραϊσκάκη, Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι), τα οποία έχουν μόνο περίφραξη και βόλεϊ-τένις στον Αστακό μόνο με περίφραξη και χλοοτάπητα.
ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Υπάρχουν δυο γήπεδα (Φυτείες, Παπαδάτου). Απαιτούνται εξέδρες, ηλεκτροφωτισμός και αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Φυτειών, καθώς και βελτίωση της περίφραξης και των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Παπαδάτου, το οποίο είναι στρωμένο με χαλίκι. Τέλος ζητείται η κατασκευή γηπέδων 5χ5, στους οικισμούς Ρίβιου, Κουβαρά και Αγίου Στεφάνου.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κατούνα, Τρύφος, Αετός και Κονοπίνα), τα οποία είναι χωμάτινα, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες, καθώς και 2 γήπεδα μπάσκετ ασφαλτοστρωμένα.
Σημείωση συντακτικής ομάδας: Εδώ να παρατηρήσουμε ότι για το γήπεδο Αετού απαιτούνται, τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα, χρειάζεται συντήρηση των αποδυτηρίων, εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, χρίζει αλλαγή περίφραξης, βελτιώσεις των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και βελτίωση του αγωνιστικού του χώρου. Τέλος να προτείνουμε την κατασκευή ενός γηπέδου 5χ5, για να προπονούνται τα νέα παιδιά του χωριού.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε η Νομαρχία Αιτ/νίας.

Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας προσπαθώντας να ενημερώσει τους πολίτες του Νομού, γνωρίζει τα παρακάτω:
Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από την γρίπη των χοίρων στην Αμερική με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.
Η γρίπη των χοίρων είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης (πυρετός με αιφνίδια έναρξη, βήχας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ανορεξία, κ.α) και οφείλεται σε καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α με ορότυπο Η1Ν1.
Ο ιός μεταδίδεται από τους χοίρους στον άνθρωπο. Όμως στο Μεξικό το νέο στέλεχος του ιού έχει γονίδια από χοίρο, άνθρωπο και πτηνά και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται αερογενώς (με σταγονίδια από βήχα, κλπ) από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας (δηλαδή παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού).
Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν φάρμακα (αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη).
Στην χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη νόσο, ούτε στους ανθρώπους ούτε στους χοίρους. Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργαζόμενες θα ενημερώνουν τους πολίτες για ότι νεότερο.
Τα μόνα που συνιστά η Διεύθυνση Υγείας είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που αφορούν προστασία από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται αερογενώς.
Τα μέτρα είναι:
1.Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών
2.Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους.
3.Αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με κρούσματα (Μεξικό, ΗΠΑ, κ.α.)
4.Σύσταση για μαγείρεμα κρέατος σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 70 βαθμούς Κελσίου για αρκετή ώρα.

Σύλλογος Κωνωπινιωτών: Παράνομες αμμοληψίες απειλούν τη λίμνη Αμβρακία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
“ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ”
EΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1982
Τ.Θ. 3083
102.10 * ΑΘΗΝΑ

Ηλ.Δ/νση: http://www.konopinaps.gr/
Ηλ.Ταχ. - email: info@konopinaps.gr

ΠΡΟΣ
1) Δήμαρχο Μεδεώνος κ. Γιάννη Σεραφή
2) Αντιδήμαρχο Ράπτη Λάμπρο
3) Μέλη Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Μεδεώνος
4) Πρόεδρο του Δ.Δ.Κονοπίνας κ. Κων/νο Κωστακιώτη
5) Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δ. Κονοπίνας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας/ κ. Νομάρχη
2) Διοικητή Α.Τ. Κατούνας
3) Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας
4) Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού
5) Πολιτιστικό Σύλλογο Τρύφου
6) Σύλλογο Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».

Σας γνωρίζουμε ότι, στη Λίμνη Αμβρακία και στη παραλίμνια περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας του Δ.Δ. Κονοπίνας, του Δήμου Μεδεώνος και συγκεκριμένα στον αιγιαλό «Χαλιάς», αριστερά του αντλιοστασίου της Κατούνας, διαπιστώθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψή μελών του Συλλόγου μας εκσκαφές χαλικοληψία με πρόσφατα αποτυπωμένα ίχνη του σκαπτικού οχήματος που έκανε την εξόρυξη με καταστροφή του μοναδικού –ίσως- γιαλού λίμνης με χαλίκι στην πατρίδα μας και σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Επειδή, η Λίμνη Αμβρακία λόγω του ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός της, υπόκειται και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI, και για αποτροπή του κινδύνου διατάραξης του οικοσυστήματος της περιοχής, παρακαλούμε όπως εξετάσετε-ερευνήσετε το θέμα και ενεργήσετε άμεσα, για την πρόληψη των αυθαιρεσιών που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΘΕΩΔΟΡΟΣ ΧΟΛΗΣ

Παράνομες αμμοληψίες στη λίμνη Αμβρακία και παράνομο κόψιμο αιωνόβιων βελανιδιών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του ΛΟΥΝΤΖΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Ευφρονίου 80 – Καισαριανή
Τηλ 6947732762
Δημότης Μεδεώνος

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην γενέτειρά μου (Δ.Δ. Κωνωπίνας) διαπίστωσα με λύπη ότι η μοναδική βοτσαλωτή παραλία της λίμνης Αμβρακίας (η οποία προστατεύεται και από διεθνής συμβάσεις υπέρ της προστασίας της φύσης) έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
H παραλία αυτή, για όσους δεν την γνωρίζουν, ονομάζεται Χαλιάς και βρίσκεται στην θέση που βρίσκονται και τα αντλιοστάσια των Δημοτικών διαμερισμάτων Κωνωπίνας και Κατούνας. Στην εν λόγω παραλία (την οποία γνωρίζω πολύ καλά από την παιδική μου ηλικία αφού κοντά σε αυτή βρίσκεται κτήμα με ελιές της οικογένειάς μου) έχει γίνει συστηματική αμμοληψία με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική μορφολογία της παραλίας. Τα ίχνη της αμμοληψίας ήταν πολύ πρόσφατα, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι παρανομούντες λειτούργησαν με θρασύτητα, αφου βρισκόμασταν σε εορταστική περίοδο και πολλοί ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας θα έκαναν μια επίσκεψη στην περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Υπάρχουν φωτογραφίες καθώς και επώνυμες καταγγελίες που πιστοποιούν το έγκλημα αυτό.
Επίσης μεταβαίνοντας πλησίον του εξωκλησιού Άγιος Χριστόφορος (200 μέτρα αριστερά της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου Κατούνας -Παππαδάτου με το δρόμο που οδηγεί προς το εξωκλήσι της Αγίας Άννας) διαπίστωσα ότι δύο αιωνόβιες βελανιδιές είχαν γίνει βορά στις ορέξεις ασυνείδητων υλοτόμων.
Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είχα την διαβεβαίωση ότι καμμία άδεια δεν δόθηκε στην περιοχή για κόψιμο δέντρων βελανιδιάς. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτά τα δέντρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και της ιστορίας του αυτού του τόπου. Αποτελούν μνημεία που πρέπει να προστατεύουμε και όχι να κακοποιούμε.
Τόσα χρόνια μας υπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε όταν γερνάνε γιατί τότε είναι που τα χρειαζόμαστε περισσότερο από πριν.
Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας μέρα εκατοντάδες συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα να εκφράζουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προστασία της φύσης και την τιμωρία των ενόχων.
Εγώ από την πλευρά μου καταγγέλω αυτές τις παρανομίες και περιμένω από τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχία Αιτωλ/νίας, Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Τοπικούς Συλλόγους υπέρ της προστασίας της φύσης κλπ, να σταματήσουν ΤΩΡΑ αυτό το έγκλημα που συντελείτε σε βάρος της Αιτωλοακαρνανικής Φύσης.
Περιμένω απαντήσεις από όσους νιώθουν την ανάγκη να το πράξουν.
Ευχαριστώ. Λούντζης Γεράσιμος