Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Παράνομες αμμοληψίες στη λίμνη Αμβρακία και παράνομο κόψιμο αιωνόβιων βελανιδιών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του ΛΟΥΝΤΖΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Ευφρονίου 80 – Καισαριανή
Τηλ 6947732762
Δημότης Μεδεώνος

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην γενέτειρά μου (Δ.Δ. Κωνωπίνας) διαπίστωσα με λύπη ότι η μοναδική βοτσαλωτή παραλία της λίμνης Αμβρακίας (η οποία προστατεύεται και από διεθνής συμβάσεις υπέρ της προστασίας της φύσης) έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
H παραλία αυτή, για όσους δεν την γνωρίζουν, ονομάζεται Χαλιάς και βρίσκεται στην θέση που βρίσκονται και τα αντλιοστάσια των Δημοτικών διαμερισμάτων Κωνωπίνας και Κατούνας. Στην εν λόγω παραλία (την οποία γνωρίζω πολύ καλά από την παιδική μου ηλικία αφού κοντά σε αυτή βρίσκεται κτήμα με ελιές της οικογένειάς μου) έχει γίνει συστηματική αμμοληψία με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική μορφολογία της παραλίας. Τα ίχνη της αμμοληψίας ήταν πολύ πρόσφατα, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι παρανομούντες λειτούργησαν με θρασύτητα, αφου βρισκόμασταν σε εορταστική περίοδο και πολλοί ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας θα έκαναν μια επίσκεψη στην περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Υπάρχουν φωτογραφίες καθώς και επώνυμες καταγγελίες που πιστοποιούν το έγκλημα αυτό.
Επίσης μεταβαίνοντας πλησίον του εξωκλησιού Άγιος Χριστόφορος (200 μέτρα αριστερά της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου Κατούνας -Παππαδάτου με το δρόμο που οδηγεί προς το εξωκλήσι της Αγίας Άννας) διαπίστωσα ότι δύο αιωνόβιες βελανιδιές είχαν γίνει βορά στις ορέξεις ασυνείδητων υλοτόμων.
Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είχα την διαβεβαίωση ότι καμμία άδεια δεν δόθηκε στην περιοχή για κόψιμο δέντρων βελανιδιάς. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτά τα δέντρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και της ιστορίας του αυτού του τόπου. Αποτελούν μνημεία που πρέπει να προστατεύουμε και όχι να κακοποιούμε.
Τόσα χρόνια μας υπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε όταν γερνάνε γιατί τότε είναι που τα χρειαζόμαστε περισσότερο από πριν.
Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας μέρα εκατοντάδες συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα να εκφράζουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προστασία της φύσης και την τιμωρία των ενόχων.
Εγώ από την πλευρά μου καταγγέλω αυτές τις παρανομίες και περιμένω από τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχία Αιτωλ/νίας, Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Τοπικούς Συλλόγους υπέρ της προστασίας της φύσης κλπ, να σταματήσουν ΤΩΡΑ αυτό το έγκλημα που συντελείτε σε βάρος της Αιτωλοακαρνανικής Φύσης.
Περιμένω απαντήσεις από όσους νιώθουν την ανάγκη να το πράξουν.
Ευχαριστώ. Λούντζης Γεράσιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: