Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Αντάμωμα Μπαμπινιωτών στο Αγρίνιο

O Σύλλογος Μπαμπινιωτών «Χριστόδουλος Παμπλέκης» προγραμματίζει την διοργάνωση μιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στο Αγρίνιο με την επωνυμία «Αντάμωμα Μπαμπινιωτών». O Σύλλογος έχει ως κύριο σκοπό την συσπείρωση των απανταχού Μπαμπινιωτών που δραστηριοποιούνται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο την διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μπαμπινιωτών και φίλων. Η Εκδήλωση διοργανώνεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, στο «κτήμα Μαρή» στην Σπολάϊτα Αγρινίου και ώρα 21:00.
Πληροφορίες: Ζαρκαδούλα Βησσαρία 6979-061980, Μασσαλής Κώστας 6945-170254, Μασσαλής Γιώργος 6966-85701 και Κομπλίτσης Δημήτριος 6972-096768.

Άγρια ρόδα στον Αετό




Στο χωριό μας και κοντά στην Αγία Αικατερίνη συναντήσαμε σε σημεία όπου υπάρχουν μικροί βραχώδεις σχηματισμοί, άγριες ροδιές. Η ροδιά είναι αυτοφυές δενδρύλλιο όμορφο, που συνθέτει τη σπάνια βλάστηση του Ξηρομέρου και όταν δέσουν τα ρόδα που κρέμονται βαριά πάνω στο δέντρο, προσδίδει χάρη με τη ομορφιά της. Στη αρχή του καλοκαιριού, τα μπουμπούκια της ροδιάς μετατρέπονται σε ένα πορτοκαλί άνθος, γεμάτο κατακίτρινους στήμονες, που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Με την πάροδο του καλοκαιριού αρχίζει ο καρπός του να κοκκινίζει για να καταλήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου να στολίζουν το δέντρο με κόκκινο πορτοκαλιές μπάλες, θυμίζοντας χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το ρόδι στις μέρες μας αποτελεί σύμβολο ευτυχίας. Στη Λαϊκή παράδοση το ρόδι συνδέεται με το γάμο, ως σύμβολο γονιμότητας και με το έθιμο της πρωτοχρονιάς, σαν ένδειξη καλής τύχης.