Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τρανή γιορτή στο Ξηρόμερο στ’ Αη Θυμιού τη χάρη!











Στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2010 μέσα στο καταχείμωνο, αλλά σε ανοιξιάτικο τέμπο, στο χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, η οποία κτίσθηκε το 1650 και ανήκε κατά την κτήση της στην πάλαι ποτέ κραταιά Επισκοπή Αετού.
Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με συνεισφορές Μελών και Φίλων και με την οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από έμπρακτο ενδιαφέρον του Νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου και σύμφωνα με τις υποδείξεις της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναδειχθεί σε ένα σπάνιο μεταβυζαντινό μνημείο.
Το εντυπωσιακό κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η συρροή κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, το Αγρίνιο κλπ χωριά του Νομού μας αλλά και από την Αθήνα, τόσο την Τρίτη 19-1-2010 κατά τον Μέγα Εσπερινό όσο και την Τετάρτη 20-1-2010 ανήμερα της γιορτής κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας καθιστώντας την γιορτή του Αη Θυμιού ξεχωριστή Ξηρομερίτικη γιορτή.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 16.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας αιδεσιμοτάτου κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου. Μετά το πέρας ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Την επομένη 20 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Λαυρεντίου Καρανάσιου και του εφημέριου του χωριού πατήρ κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου και της συζύγου αυτού, που ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, την ημέρα αυτή εκκλησιάζονται στο εκκλησάκι αυτό, του Αντιδημάρχου Μεδεώνος κ. Σωτηρίου Προδρομίτη του Προέδρου του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Κωνσταντίνου Κωστακιώτη, του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμου κ. Κόκκιου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου των εν Αθήναις Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ.κ. Κορομηλά Νικολάου και Χολή Θεοδώρου, τοπικών παραγόντων καθώς και κατοίκων του Χωριού και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον αύλιο χώρο του.
Στη συνέχεια στον εντυπωσιακό προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τις νοικοκυρές του Χωριού και ακολούθησε «κέρασμα» σε παραδοσιακό καφενείο του Χωριού.

Πρόσκληση στη Κοπή Πίτας-Παιδική γιορτή, του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα».

Το Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου "Τα Κόροντα" σας προσκαλεί στην γιορταστική εκδήλωση που διοργανώνει στις 6/2/2010 ημέρα Σάββατο κι από ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο ODEON ΠΕΙΡΑΙΩΣ 42 ΟΜΟΝΟΙΑ, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει εκτός από τη κοπή της πίτας, παιδική γιορτή με παράσταση κλόουν και πολλά δώρα για τα παιδιά.
Παρακαλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας που έχουν παιδιά από δύο ετών έως και δώδεκα και θέλουν να παρευρεθούν στην παιδική γιορτή να το δηλώσουν εγκαίρως στα μέλη Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Κώστας Γεωργούλας: 6973330607, Νίκος Πίττας: 210-7654471, Ελένη Σάββα: 6973964827, Αλέξανδρος Σάββας: 210-3470021, Θεώνη Γκόλια: 210-9239961, Ιωάννης Σώλος: 210-3246385 και Χαρίλαος Χαντζής: 6978894054.
Σας ευχόμαστε Καλή & Δημιουργική Χρονιά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Χορός των Τρυφιατών στο κέντρο ««ΧΑΝΤΡΕΣ LIVE», τη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΥΦΙΑΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 5, 104 31 ΑΘΗΝΑ, FAX: 210 5232676.
Τηλ. Επικοινωνίας: Κων/νος Νικάκης 6987218655, Γεώργιος Νίκου 6973661427.
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, στα πλαίσια της δημιουργίας στενότερης επαφής μεταξύ των συγχωριανών και φίλων, αποφάσισε την πραγματοποίηση της ετήσιας χοροεσπερίδας.
Η χοροεσπερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, ώρα 22:00, στο κοσμικό κέντρο «ΧΑΝΤΡΕΣ LIVE», οδός Μηθύμνης 32 Αθήνα (Πλατεία Αμερικής)
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση του Συλλόγου μας και να περάσετε μαζί μας μια όμορφη βραδιά γεμάτη κέφι και καλό ελληνικό τραγούδι.
Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Κων/νος Νικάκης Γεώργιος Νίκου
Τηλ. Επικοινωνίας: Κων/νος Νικάκης 6987218655, Γεώργιος Νίκου 6973661427.

Κυκλοφορεί το 19ο φύλλο της εφημερίδας «Τα νέα του Δρυμού», που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμιωτών (Δήμος Ανακτορίου).

Κυκλοφορεί το 19ο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «Τα νέα του Δρυμού», που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμιωτών Αιτωλοακαρνανίας, με πλούσια ύλη, με ενδιαφέροντα νέα και αξιόλογα άρθρα για το χωριό Δρυμός του Δήμου Ανακτορίου και με κεντρικά θέματα: τα αποκαλυπτικά έγγραφα της ΔΕΣΕ Πατρών που απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εθνικό Δίκτυο που διέρχεται μέσα από το Νομό Αιτ/νίας όπου μέσα από τις γραμμές τους διαφαίνεται το μέγεθος της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της περιφέρειας από την κεντρική εξουσία και ειδικότερα στο τμήμα της εθνικής οδού Αμφιλοχία- Βόνιτσα-Λευκάδα, παρά τα αλλεπάλληλα τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν, την πρόταση του Δημάρχου Ανακτορίου να μην αυξηθούν για τρίτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη, τις σημαντικές δημοπρατήσεις έργων για όλα τα διαμερίσματα, τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θεοδ. Μήτση «Δήμος Ανακτορίων-Λησμονημένοι Μαχητές του 1821» που εκδόθηκε από τους συλλόγους Δρυμιωτών και Θυρρειωτών Αθήνας και είχε την οικονομική στήριξη του Δήμου Ανακτορίου.
Η έκδοση της εφημερίδας είναι δωδεκασέλιδη (12) με πλούσια θεματολογία και οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν για τα έργα του Δήμου, τα κοινωνικά όλου του Δήμου Ανακτορίου, το ιστορικό με τη περιήγηση του Leake στη Βόνιτσα (μέρος Β), μια πρωτότυπη έρευνα από το πολιτιστικό περιβαλλοντικό Σύλλογο «Αμφικτιονία Ακαρνάνων» με θέμα: «Τα Τσουνάμια που διαμόρφωσαν τα εδάφη της Βόνιτσας», αναδημοσίευση συνέντευξης του Δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη όπου αναφέρεται στις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των παροχών Υγείας στο Δήμου Ανακτορίου και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Δρυμιωτών στο κέντρο “Χάραμα” στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα κ.ά. Πληροφορίες: Παναγιώτης Καλός, τηλ.: 6941664827, κ.α.
Όσοι θέλουν μπορούν να πάρουν την εφημερίδα στέλνοντας τα στοιχεία τους στη διεύθυνση: Τα νέα του Δρυμού, Κίρκης 2 16232 Βύρωνας, ή στέλνοντας e-mail: kutruge@otenet.gr ή επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο Καλό Πάνο: 6979335501 και τον αρχισυντάκτη και ψυχή της εφημερίδας Κουτρούμπα Γιώργο: 6974480377. Εσείς που διαθέτετε INTERNET, σας δίνεται η δυνατότητα να διαβάζετε από τους πρώτους κάθε νέο φύλλο της εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή στο http://www.xiromero.gr/ και στο Blog Δρυμός: http://cpt.pblogs.gr/