Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Μηνύματα και προκλήσεις

του Πάνου Τρυφιάτη*
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έστειλε μηνύματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τη δημόσια πολιτική συζήτηση και τις δραστηριότητες των κομμάτων.
Η ισχυρή και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις και δρομολογεί εξελίξεις για τις μελλοντικές πολιτικές αλλαγές στο τόπο μας. Στις ευρωκλογές, εκτός από την καταγραφή της προτίμησης των πολιτών για τα κόμματα, διαπιστώθηκε και μια σημαντική αποχή από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ως αρνητικό στίγμα για το πολιτιστικό σύστημα.
Φαίνεται ότι οι «αναποφάσιστοι» των δημοσκοπήσεων ήταν «αποφασισμένοι» για τη μεγάλη αποχή. Ιδιαίτερα μεγάλη «συμμετοχή» στην αποχή έχει και το ζωτικότερο τμήμα της κοινωνίας μας: η νεολαία.
Οι πολίτες με ηχηρό τρόπο έδειξαν την απαξίωση της πολιτικής και την αδιαφορία τους για τα πολιτικά δρώμενα. Εδώ δεν φτάσαμε τυχαία. Ανεξάρτητα από τις όποιες ερμηνείες, η αποχή πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τα κόμματα και τον πολιτικό κόσμο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα των σκανδάλων, της διαφθοράς και της διαπλοκής δημιούργησαν ένα ρυτιδιασμένο και αποκρουστικό τοπίο στη χώρα μας.
Δημιουργήθηκε κρίση στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, στη κοινωνία, στις αξίες. Όλα αυτά έκαναν τον πολίτη να γυρίσει την πλάτη στη πολιτική. Έτσι στις ευρωεκλογές βρήκε την ευκαιρία να δείξει έμπρακτα με την αποχή του την απαξιωτική στάση του απέναντι στη πολιτική και τους πολιτικούς, προσθέτοντας έτσι στη πολιτική επικαιρότητα ένα νέο αρνητικό φαινόμενο.
Μεγάλη ευθύνη για την αποξένωση των πολιτών από τη πολιτική έχουν τα κόμματα. Δεν θωράκισαν ικανοποιητικά με τη δράση τους το πολιτικό σύστημα και αποστέρησαν την πολιτική από το καλύτερο χαρακτηριστικό της: την αξιοπιστία.
Αυτή την κρίσιμη ώρα για την πολιτική, πρέπει να προβληματιστούμε περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ψαχτούμε, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας, να εντοπίσουμε τα αίτια για την κρίση και τα αρνητικά για την πολιτική φαινόμενα και να αφουγκραστούμε με ακρίβεια τους κοινωνικούς τριγμούς.
Να εφοδιαστούμε με γνώση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε μελλοντικές επιπτώσεις και να αντιδράσουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά. Να συζητήσουμε ουσιαστικά τα πραγματικά ζητήματα και τις ανάγκες της ζωής μας. Να κάνουμε εν τέλει κοινωνούς τους πολίτες για την χρησιμότητα της πολιτικής, πείθοντάς τους ότι η αποχή δεν εξυπηρετεί ούτε αυτούς, ούτε το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία. Αντίθετα εξυπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα άλλων παραγόντων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το πολιτικό σύστημα με αξίες, γιατί διαθέτει επαρκή πολιτικά και ιδεολογικά προτάγματα, για να δώσει άλλο αέρα στην πολιτική. Έχει χρέος προς τους πολίτες να φρεσκάρει το πολιτικό τοπίο με καινούριες ιδέες, με αξιόπιστα πρόσωπα και με δράσεις ελκυστικές. Να κάνει τον πολίτη να επιστρέψει στην πολιτική. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να ελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων και να τους πείσει για τις πολιτικές τους, που παρέχουν τη γνώση και την παιδεία, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους κατευθύνουν στους δρόμους των μεγάλων ευκαιριών.
Για το ΠΑΣΟΚ η κρίση μπορεί να γίνει η ευκαιρία και πρόκληση, αν προτάξει πλέον την μεταρρυθμιστική του πρόταση και παγιώσει μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές, την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία στην κοινωνία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ήδη τους πέντε εθνικούς στόχους που σχεδιάζει, καθορίζοντας την πολιτική του πρόταση και επιβεβαιώνοντας τον καθαρό προσανατολισμό του για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι η πρώτη συμβολή, που πρέπει να συνεχισθεί και να εμπλουτισθεί, προκειμένου να συνδεθεί άρρηκτα η διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού τοπίου με τη δυναμική ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
(* Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΣΤΑΜΕ και μέλος Γραμματείας Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ).