Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, με πιθανή ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου 2009.

Με πιθανή ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου, οι πρόωρες εθνικές εκλογές προκηρύχθηκαν σήμερα Τετάρτη (2/9) με τηλεοπτικό διάγγελμά από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε "νωπή εντολή" από τον ελληνικό λαό προκειμένου να προχωρήσει τους σχεδιασμούς του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε πριν από περίπου 6 χρόνια, μετά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που κληροδότησε στη χώρα.
Ωστόσο, υποστήριξε πως την κατάσταση επειδείνωσε η διεθνής συγκυρία της οικονομικής κρίσης, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει με μια σειρά από μέτρα. "Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές. Οι αυταπάτες δεν λύνουν τα προβλήματα τα επιδεινώνουν. Μπροστά στη δύσκολη αυτή ώρα πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ελπίδα και η προοπτική διεκδικούνται και κερδίζονται.
Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα όμως μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο. Έως το 2010 θα είναι ένας χρόνος πολύ δύσκολος και αποφασιστικός και αν δεν δράσουμε άμεσα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πιο δυσάρεστες.
Τα άμεσα μέτρα που πήραμε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης είχαν άμεσο και θετικό αποτέλεσμα. Κάνοντας αυτοκριτική ως κυβέρνηση θα έπρεπε να έχουμε κάνει βαθύτερες τομές. Το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών πριν τη διεθνή κρίση. Το ζήτημα είναι πως θα υπερβούμε τα προβλήματα για τα χρόνια που έρχονται».
Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει"
«Τώρα είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη δήλωση του για τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός να κάνει μια νέα αρχή.
« Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των διεξόδων που η ίδια δημιούργησε» είπε ο κ. Παπανδρέου, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν τίμησε την εντολή που του έδωσε δύο φορές ο ελληνικός λαός.
«Σήμερα αναμετρώνται δύο ριζικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις. Η συντηρητική αντίληψη που έχει οδηγήσει τη χώρα σε τέλμα. Από την άλλη, υπάρχει η προοδευτική αντίληψη η οποία θα χαράξει άλλη πορεία βασισμένη στις αρχές του δικαίου», είπε ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα το οποίο μπορεί να κάνει πράξη μαζί με το λαό.
«Έχουμε τη γνώση και την πολιτική βούληση. Έχουμε προτείνει λύσεις αξιόπιστες , εφικτές και δίκαιες. Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την οικονομική κρίση. Και επιπλέον έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με το κατεστημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: http://www.cosmo.gr