Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βιβλιοπαρουσίαση «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών» του Μπάμπη Κουβέλη

Η Αιτωλική πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τον Σύλλογο Φυτειωτών της Αθήνας «Το Λιγοβίτσι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ- όλων των Πολέμων από το 1821 ως το 1940-41», από τις εκδόσεις Γράμμα, την 1η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 μ.μ. στη Στοά του βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), Αθήνα.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
- Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο Γιώργος Φερεντίνος, Καθηγητής-ιστορικός- συγγραφέας
- Ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης.
Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυκλοφορεί: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ» του Μπάμπη Κουβέλη
TΟ «ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Νέο βιβλίο 460 σελίδων υπό τον τίτλο «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών όλων των πολέμων από το 1821 ως το 1940 – 1941», καρπό της άοκνης συγγραφικής παραγωγής του, μας χαρίζει (έκδοση 2011) ο Μπάμπης Κουβέλης.
Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, καθ’ όσον αναφέρεται στο σύνολο των αγωνιστών του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας που έδρασαν στους πολέμους από το 1821 ως τον πόλεμο του 1940-41, κατά τους οποίους είτε θυσίασαν τη ζωή τους, είτε αποστερήθηκαν μέλη της σωματικής τους ακεραιότητας, της καλής υγείας τους, είτε ευτύχησαν να διασωθούν από τις κακουχίες και τα λοιπά δεινά των πολέμων.
Περιλαμβάνονται στο βιβλίο 3.260 αγωνιστές, ταξινομημένοι με αλφαβητική σειρά κατά τον τόπο της καταγωγής τους (πόλη, κωμόπολη, χωριό ή οικισμό), με αναφορά στα έτη γέννησης και θανάτου τους, στην πολεμική δράση τους, με βιογραφικά στοιχεία, περισσότερα για τους διατελέσαντες και διακριθέντες ως αρχηγούς στον Αγώνα και λιγότερα για τους απλούς αγωνιστές, όσα οι επίσημες ιστορικές πηγές διαθέτουν.
Εντυπωσιακή είναι η τυποτεχνική εμφάνιση του βιβλίου και φυσικά το περιεχόμενο, η δομή του και η τεκμηρίωσή του, καθώς και το πλήθος των εικόνων και φωτογραφιών που το διακοσμούν και συντελούν στην επικοινωνιακή πληρότητα και ελκυστικότητα.
Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη Ακαρνάνα ή από σχολική ή άλλης δημόσιας Αρχής.

(*Μπάμπης Κουβέλης κατάγεται από τις Φυτείες Αιτ/νίας, συγγραφέας-λογοτέχνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών, μέλος της Αιτωλικής Πολιτιστικής εταιρείας)