Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Στις εθνικές εκλογές συμμετέχουν ως υποψήφιοι βουλευτές δύο συγχωριανοί μας, η Μαρία Σιούνα-Δημητρακοπούλου και o Τρυφιάτης Θεοδ. Δημήτριος.

Μαρία Σιούνα-Δημητρακοπούλου: Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η Μαρία Σιούνα - Δημητρακοπούλου γεννήθηκε και έζησε στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας με μεγάλη παράδοση και προσφορά στα κοινά. Ο πατέρας της Αγησίλαος κατάγεται από Στάνο Αμφιλοχίας και η μητέρα της Ελένη από Αετό Ξηρομέρου (το γένος Αναγνωστέλου).
Σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό των ανθρωπιστικών σπουδών στο ΕΑΠ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Γιώργο Δημητρακόπουλο και έχουν δύο παιδιά. Εργάστηκε στον ΟΤΕ μέχρι το 1996 και στη συνέχεια διετέλεσε στενός συνεργάτης του τ. Υπουργού Εργασίας και Επικρατείας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και σήμερα σύμβουλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου για θέματα Πολιτικού Συστήματος και Δικαιοσύνης. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Δικτύου Μεταναστών του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πορεία της
Η πολιτική της δράση και η κοινωνική της προσφορά ξεκινάει από μικρή ηλικία. Από νωρίς υπηρετεί την αρχή της ισότητας των φύλων και ξεχωρίζει για τους αγώνες που δίνει για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Συνδικαλιστική δράση
Με έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης και διάθεση για δράση, εργαζόμενη στον ΟΤΕ αγωνίστηκε με την ιδιότητα :
- Μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ
- Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Μηχανογραφικό κέντρο ΟΤΕ
- Εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ταμείου Αρωγής του προσωπικού ΟΤΕ
- Ιδρυτικού Μέλους της Επιτροπής Ισότητας Γυναικών στον ΟΤΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτό της το όραμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συνόδεψε και αργότερα στη θέση του Συμβούλου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο ιδιαίτερα δραστήρια για το υπουργείο, αφού μέσα από διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης προχωράει σε μια σειρά από αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής αρωγής και κοινωνικής ασφάλισης.
Πολιτική δράση
Η πολιτική της δραστηριοποίηση είναι ιδιαίτερα έντονη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Με πυξίδα της τη δημιουργία, μίας δίκαιης κοινωνίας διετέλεσε :
- Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
- Μέλος Γραμματείας του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Επικεφαλής του Δικτύου Μεταναστών
- Επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικής Ένταξης του Τομέα που αφορά σε: Πόντιους και Παλιννοστούντες, Τσιγγάνους (Ρομά), Βορειοηπειρώτες.
- Αναπληρώτρια Γραμματέας
του τομέα Γυναικών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
- Μέλος του Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
- Μέλος του Τομέα Συνδικαλιστικού της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
- Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ.
Για την υποψηφιότητά της δηλώνει:
Είμαι υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τις ίδιες αγωνίες και ίδιες επιδιώξεις που έχετε και εσείς για το τόπο μας. Στα αδιέξοδα που οδήγησε τον τόπο η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση. ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου έχει το όραμα, το σχέδιο, τους στόχους να δώσει τέλος στις αγωνίες του ελληνικού λαού και να φέρει ξανά την ελπίδα στον τόπο.
Δεσμεύομαι προσωπικά:
- να είμαι μαζί σας στον αγώνα για τη νέα αλλαγή,
- για σκληρή και συστηματική δουλειά για να γίνουν επιτέλους στο νομό μας έργα και αλλαγές που επί χρόνια εκκρεμούν.
Στην πορεία προς τη νίκη ζητώ την υποστήριξη όλων των πολιτών του Νομού. Ζητώ την ψήφο της καρδιάς σας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, το Νομό μας, γιατί Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ

Τρυφιάτης Δημήτριος: Υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Δημοκρατική Αναγέννηση.
Ο Δημήτριος Θεοδ. Τρυφιάτης, γεννήθηκε στον Αετό Αιτωλοακαρνανίας και είναι το τρίτο από τα οκτώ παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας. Ο πρόωρος θάνατος των γονέων του τον αναγκάζει να εργαστεί από ηλικία των 12 ετών ενώ παράλληλα παρακολουθεί νυχτερινό σχολείο. Υπηρετεί στο στρατό ξηράς και κατά την διάρκεια της δικτατορίας μεταναστεύει στον Καναδά όπου εργαζόμενος συνεχίζει τις σπουδές του. Κάνει τις πτυχιακές του σπουδές στη φιλοσοφία και τις γλώσσες στο Αγγλόφωνο πανεπιστήμιο «Concordia» του Μόντρεαλ του Καναδά και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Γαλλόφωνο πανεπιστήμιο «Universite de Montreal». Θέμα της διατριβής του φιλοσοφία του η φιλοσοφία του Ηρακλείτου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του διδάσκει φιλοσοφία και γλώσσες (μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) στα εκεί κολέγια, ενώ παράλληλα, σαν μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, συγγράφει ένα ορατόριο: τους «Ήρωες» που το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριλαμβάνει στις εκδηλώσεις του «Ελληνικού Μήνα, το έτος1989».
Γράφει ποίηση, σε τρεις γλώσσες, ασχολείται με τα κοινά και είναι μέλος της Καναδικής Φιλοσοφικής Ένωσης καθώς και διεθνών ειρηνιστικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1988 και συνεχίζει την ακαδημαϊκή του εργασία σαν διευθυντής διαφόρων σχολών και κολεγίων. Γίνεται μέλος του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας όπου σε συνεργασία με καθηγητές των πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών βοηθά, από τη θέση του γενικού γραμματέα, στην οργάνωση διεθνών συνεδρίων φιλοσοφίας, θρησκείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπαίδευσης.
Επίσης ασχολείται με την οργανωμένη φιλανθρωπία και τα κοινά. Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Συλλόγου και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας το 2000 και το 2007, υποψήφιος βουλευτής επικρατείας στις εκλογές του 2004 καθώς και υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σήμερα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Δημοκρατική Αναγέννηση.
Ο κύριος Τρυφιάτης είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.
e-mail:demetrios_trifiatis@yahoo.comΤηλέφωνο: 6973 405 345

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η ομιλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κας Σοφίας Γιαννακά στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.





Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η ομιλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κας Σοφίας Γιαννακά στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Προσήλθαν πάνω από χίλιοι συμπατριώτες της, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να της σφίξουν το χέρι μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Στην ομιλία της η κα Γιαννακά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης του ΠΑΣΟΚ αφορά σε δράσεις, άμεσες και μεσοπρόθεσμες, για την οικονομία και το κράτος». Και συνέχισε, αναφερόμενη στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση. Λέμε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με μια άλλη πολιτική. Με τη στήριξη του εισοδήματος, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, με μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με την καταπολέμηση της ακρίβειας, με τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα προωθήσει την αναδιανομή των βαρών και του πλούτου και, βέβαια, με το νοικοκύρεμα του κράτους». Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της, η κα Γιαννακά έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Αιτ/νίας και κάλεσε όλους τους συμπατριώτες της να συμπαρασταθούν στον αγώνα για την επίλυσή τους. Η κα βουλευτής ανέφερε επίσης ότι «στα 20 και πλέον χρόνια κυβερνητικής θητείας το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να στήσει κάποιες υποδομές στην Παιδεία, να δημιουργήσει το ΕΣΥ και δημόσια νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, κατόρθωσε να φτιάξει τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου που άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο για την Αιτωλοακαρνανία. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε κυρίως αξιοπρέπεια και περηφάνια στα γηρατειά, με τη σύνταξη του ΟΓΑ στην αγρότισσα, με τις συντάξεις πρόνοιας». Η ομιλία της ολοκληρώθηκε με εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας για το νομό σχετικά με την επιτάχυνση των έργων της Ιόνιας Οδού, το αγροτικό ζήτημα, τις προνοιακές υποδομές, το Πανεπιστήμιο, το Εφετείο, τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.
FOTO: Photo art angelos

Πρωτοφανής σε όγκο και παλμό η συμμετοχή στην ομιλία του Θάνου Μωραΐτη. Ηχηρό μήνυμα από τους ετεροδημότες της Αθήνας.






«Σας ευχαριστώ γι’αυτό που ζω σήμερα. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Αυτή η ανταπόκριση και η αγάπη με συγκινούν και με γεμίζουν ευθύνη για να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνη σας.» Με αυτά τα λόγια και φανερά συγκινημένος ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ξεκίνησε την ομιλία του στους ετεροδημότες της Αθήνας, το βράδυ της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε ανεπανάληπτη μιας και όχι μόνον γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα της εκδήλωσης αλλά και ο ημιώροφος, όπως και ο ισόγειος χώρος του ξενοδοχείου. Φίλοι του Θάνου, βρίσκονταν ακόμη και στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η συγκέντρωση ήταν υπερδιπλάσια αυτής που έγινε στον ίδιο χώρο το 2007.
Στην ομιλία του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, και τόνισε πως «…ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία Εθνικής Ανάτασης. Μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μαζί με όλους όσους θέλουν να ξαναδούν την πατρίδα μας να προοδεύει, να πρωταγωνιστεί στον κόσμο. Με ηγέτη, τον αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας τον Γιώργο Παπανδρέου!
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Στις 4 του Οκτώβρη, ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης από όλους τους Έλληνες και τις Έλληνιδες
Ζητάμε την στήριξή τους να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα. Και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω.
»
Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ο Θάνος Μωραΐτης απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, επικέντρωσε όμως στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, και απαριθμώντας τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για την εθνική ανάταση.
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε επίσης στη νεολαία, που είχε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση: «Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Χωρίς πολλά λόγια , χωρίς λευκές επιταγές. Να κάνουμε μια νέα αρχή εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Μια νέα κοπέλα έγραψε πρόσφατα σ’ ένα blog. Είμαστε η γενιά με τα μισά ένσημα, τις μισές δουλειές, τις μισές ζωές». Ας το πούμε δυνατά λοιπόν σήμερα από εδώ ότι αυτή η γενιά δεν θα έχει και τα μισά όνειρα . Έχει δικαίωμα στο όνειρο, δικαιούται να ζήσει και θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Και λέμε συγκεκριμένα πράγματα. Για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Για τις αντιμετώπιση της ανεργίας. Για την αύξηση της απασχόλησης. Για τη ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών. Για την προστασία του περιβάλλοντος.»
Ο Θάνος Μωραΐτης επίσης αναφέρθηκε και στο όραμα της πράσινης ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως η Αιτωλ/νία μπορεί να καταστεί νομός-πρότυπο αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πορεία του στην πολιτική και το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς που τον δένουν με την Αιτωλ/νία και τους ανθρώπους της: «Πιστεύω όμως ότι διαμορφώσαμε μια σχέση που ξεπερνά την πολιτική και θα έλεγα και τα κομματικά όρια. Γιατί πιστεύουμε και υπηρετούμε την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής. Γιατί πάνω από όλα πιστεύουμε στον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει δύναμη ! Και η δύναμη του τόπου είναι οι άνθρωποί του.
Και για εμένα είναι μια ασυμβίβαστη επιλογή ζωής να στηρίζομαι μόνο σε αυτή τη δύναμη…..
Σε όλη μου την πορεία μοναδικό μου στήριγμα είχα εσάς και με εσάς θέλω να συνεχίσω….
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ , ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.
ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΡΕΙΑ.
ΜΑΖΙ , ΠΛΑΙ - ΠΛΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ.
Σας ζητώ λοιπόν να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι, σε αυτή την πορεία που θα αποδεικνύει …. ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε την αυτονομία της πολιτικής, μπορούμε να μην έχουμε σχέσεις εξάρτησης …..μα πάνω απ΄όλα…. ότι μπορούμε να αλλάξουμε το τόπο μας