Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Αετινών Αθήνας. Πρόεδρος ο Θανάσης Αναγνωστέλος

Στις 22-05-2011 πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας.
Στη πρώτη συνεδρίαση του νέου εκλεγέντος  Δ.Σ. έγινε η συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου. Η σύνθεση του  Συμβουλίου έχει ως εξής.

Πρόεδρος : Αναγνωστέλος Θανάσης
Αντιπρόεδρος: Καρύκη Κασσιανή
Γεν. Γραμματέας: Μωραίτης Μανθ. Δημήτρης
Ταμίας: Τομαρά Θεοδώρα
Μέλος: Καρύκης Νίκος
Σύνδεσμος Συλλόγου με Αγρίνιο: Γεωργούσης Δημήτρης
Σύνδεσμος Συλλόγου με Αετό: Κουτσογιάννος Γρηγόρης

Ντέμος Χρήστος: Απολογισμός δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας


Ο απερχόμενος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας, Ντέμος Χρήστος, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2011, μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου και τόνισε ότι την διετία που πέρασε ο σύλλογος ανέβηκε πολύ ψηλά προς όφελος του χωριού και των απανταχού  συγχωριανών. Επισήμανε ότι τα πολιτιστικά δρώμενα αγκαλιάστηκαν από όλους και δείχνουν ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μάλιστα ζωντανό.
    Στο τέλος μίλησε με πίκρα για ένα «πόλεμο» και για «πισώπλατες μαχαιριές» σε βάρος του συλλόγου, αφήνοντας υπόνοιες ότι κάποια υποκινούμενα άτομα ζήλεψαν το έργο του συλλόγου και προσπάθησαν να τον φθείρουν. Όμως κατέληξε πρέπει ο σύλλογος να συνεχίσει συσπειρωμένος και δυνατός να συνεχίσει να παράγει πραγματικό πολιτισμό και μόνο με συνεργασία και ομόνοια θα πάμε μπροστά το τόπο μας.
.
Αναλυτικά ο Απολογισμός δράσης 2009-2011 έχει ως εξής:
.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2009 – 2011
ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΕΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
.
 Το διοικητικό συμβούλιο μας, που διοικεί τον σύλλογό μας από τις 20-6-2009, κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για μια διετία δημιουργίας και πατριωτικής, αποτελεσματικής δράσης.
Παραθέτουμε αναλυτικά στοιχεία που έχουν ως εξής:
.
Εφημερίδα

Εκδόθηκαν 8 φύλλα της εφημερίδας « Ο ΑΕΤΟΣ», με πλούσια ανανεωμένη ύλη και με περιεχόμενο να προσεγγίζει το καλύτερο για τους συγχωριανούς. Για πρώτη φορά η εφημερίδα μας έγινε έγχρωμη κομψότερη και ομορφότερη.
.
   Καλοκαιρινές εκδηλώσεις:
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ
2009 και 2010

Με σεβασμό στην ιστορία και τιμώντας τους ήρωες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών διοργάνωσε δυο συνεχόμενες χρονιές  σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Μεδεώνος: Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Αγούστου, στο μνημείο πεσόντων, εκδήλωση για την επέτειο της «Μάχης του Αετού». Την δεύτερη χρονιά το 2010 δεν έγινε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της μάχης καθότι ο χώρος  ήταν απόκρημνος και εγκυμονούσε κινδύνους για τους επισκέπτες, αλλά και ήταν εστία μόλυνσης από σκουπίδια, κοπριές και παλιά μηχανήματα.
.



Ο Σύλλογος μας επανειλημμένως είχε στείλει σχετικά αιτήματα στον Δήμο Μεδεώνος για Τρίτη συνεχή χρόνια,  στα οποία επισήμαινε τους κινδύνους για την ασφάλεια των καλεσμένων, για το ετοιμόρροπο του χώρου και για τον κίνδυνο ύπαρξης ατυχήματος και έκανε έκκληση να τοποθετηθεί το μνημείο σε προσβάσιμο χώρο, για καλύτερη ανάδειξη και  σεβασμό στους ήρωες νεκρούς, αλλά συνάντησε την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων δημοτικών αρχών. Κατόπιν τούτου ο Σύλλογος Αετού αφού εισέπραξε την πλήρη αδιαφορία του Δήμου μας, αποφάσισε για την περίπτωση απευχόμενου  ατυχήματος να τιμήσει την μάχη του Αετού στο μοναστήρι μας που είναι συνδεμένο με την μάχη, τον Άγιο Νικόλαο. (Για τους ανιστόρητους: Πρόκειται για τον ιστορικό ναό τον ονομαζόμενο από όλους τους ιστορικούς συγγραφείς: Άγιος Νικόλαος Αετού).
.
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις:
2009

Πραγματοποιήσαμε 4ήμερες εκδηλώσεις από την Δευτέρα 10 Αυγούστου με δρώμενα γιορτή νερού «Το σιατίλι», Πεζοπορία, ανάβαση και περιήγηση στα μνημεία του χωριού μας το Κάστρο και τον Άγιο Δημήτριο, αναβίωση του Ξυνόγαλου, ποδοσφαιρικός αγώνας, Παιδική βραδιά με κλόουν, Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών του δημοτικού σχολείου Αετού με τη στήριξη του συγχωριανού μας Νίκου Τομαρά και Μουσική βραδιά. με το συγκρότημα του Διαμάντη Γιώργου.
Επίσης την  Τρίτη 18 Αυγούστου και Τετάρτη 19 Αυγούστου Εσπερινός στο Ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στα ριζά του Μπούμστου και Την επομένη το πρωί δοξολογία.
.
Εδώ να πώ για τον συγχωριανό μας δικηγόρο Νίκο Τομαρά και την προσφορά του:


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας, θεωρεί καθήκον και υποχρέωση του να κάνει να κάνει συνεχώς μνεία στον συγχωριανό μας δικηγόρο Νικόλαο Ανασ. Τομαρά, ο οποίος τιμάει το όνομα του και το χωριό μας με την πατριωτική του δράση και την κοινωνική του προσφορά του. Το όνομα του Νίκου Τομαρά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την παρούσα και τις μέλλουσες γενιές των Αετινών,  που πρέπει ν' αγαπούν τη μάνα γη των προγόνων τους, τον πολύπαθο Αετό.
Ο δικηγόρος Νίκος Τομαράς ενεργεί και δαπανά χρήματα εξ ιδίων για την ανάπτυξη του χωριού μας και αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών του, από αγάπη και νοσταλγία για την γενέτειρα του.
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος βραβεύει τους αριστούχους μαθητές, με την οικονομική στήριξη του συγχωριανού μας δικηγόρου Νίκου Τομαρά, μάλιστα το 2009 διέθεσε το ποσό των 600 €.
 Πρέπει επίσης να μνημονευθούν ότι επισης προσέφερε 500 € στο δημοτικό σχολείο για τοποθέτηση μπασκετών, 200 € στο Σύλλογο, προσέφερε 1.000 € τα οποία θα δοθούν σε δέκα παιδιά (6-16 ετών) μετά από κλήρωση που θα γίνει ζωντανή στις 12 Αυγούστου και έδωσε δωρεά 500 € στην Αγία Μαρίνα.
   Όλοι εμείς οι Αετινοί τον ευγνωμονούμε και τον τιμούμε ιδιαίτερα γι αυτές τις σπουδαίες πράξεις που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τον αγώνα και την προσπάθεια των μαθητών και τον καλούν να αγωνίζεται πάντα για το καλύτερο αύριο του τόπου μας.
.
2010
Αυγουστιάτικη μουσική βραδιά στον Αετό και βραβεύσεις


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο, πραγματοποίησαν  στα μέσα Αυγούστου, βραδιά με την ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου, γλέντι,  χορό και βραβεύσεις.  Η ανταπόκριση από τους συγχωριανούς ήταν συγκινητική, καθώς όλα τα βραδιά η πλατεία του χωριού μας ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι η προσπάθεια έχει μεγάλη ανταπόκριση και θα πρέπει να συνεχιστεί αφού οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μάλιστα ζωντανό.
Χοροεσπερίδες
2009
Πραγματοποιήθηκε η  ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου Αετινών, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010, στο κέντρο Fever, Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή 25, Aθήνα. Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν και πολύ ικανοποιητική αφού δεν δουλεύτηκε σωστά από όλα τα μέλη του Δ.Σ. και έτσι δεν είχαμε πολύ κόσμο.

  2010
Το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου 2011, στα κέντρο «Χίλια Αστέρια», Αχαρνών 434 στα Πατήσια, πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν είχαμε πολύ κόσμο κι από ότι φαίνεται δεν δούλεψαν σωστά τα παιδιά του συλλόγου.
 Ψήφισμα διαμαρτυρίας
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Αετός Ξηρομέρου, μετά την τελική πρόταση της Τοπικής Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας που προβλέπεται να ενσωματωθεί το χωριό τους σ’ ένα ενιαίο δήμο, με έδρα τη Βόνιτσα και όχι τον Αστακό.
Αμέσως ο σύλλογος Αετού πήρε πρωτοβουλία μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο Αετού Ξηρομέρου και κάλεσε τους δημότες σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή, 2 Μαίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, σε κεντρικό καφενείο του χωριού με θέμα: «Πρόγραμμα Καλλικράτης και Δ.Δ. Αετός».
Επίσης ο σύλλογος Αετού εξέδωσε ψήφισμα που αντιτίθεται κατηγορηματικά στη  συνένωση του χωριού μας στο Δήμο με έδρα την Βόνιτσα και Απαιτεί ο Αετός  να ενσωματωθεί στο νέο δήμο με έδρα τον Αστακό.
 ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε στο 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών, στο Άλσος Περιστερίου, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009, που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) και τους Συλλόγους μέλη της. Στο χώρο της εκδήλωσης ο Σύλλογο μας τοποθέτησε δικό του τραπεζάκι εκθέτοντας τις εφημερίδες και το βιβλία που έχουν εκδώσει για το χωριό μας. Επίσης ο σύλλογος μας συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των άλλων πολιτιστικών συλλόγων όπως της Βελανιδιάς στο Καραισκάκη, στις Φυτείες, στην Κωνωπίνα, στην Μπαμπίνη, κ.α.
Επίσης ο σύλλογος μας συμμετείχε στο 19ο Ξηρομερίτικο Αντάμωμα, στο Περιστέρι, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, στον εκθεσιακό κέντρο του δήμου Περιστερίου.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αγοράζαμε δώρα για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Αετό στο Δημοτικό Σχολείο. και ότι δώσαμε στην δασκάλα 500€ (τα χρήματα ήταν χορηγία του Νίκου Τομαρά) για αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος στο Δημοτικό σχολείο Αετού. Τσικνοπέμπτη ο σύλλογος συμμετείχε στη γιορτή στο σχολείο, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, βάζοντας τα σουβλάκια μαζί τον τοπικό σύλλογο.
 Μοναστήρια
Κάναμε έκκληση σε όλους τους συγχωριανούς να βοηθήσουν στην ανακαίνιση του Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος άρχισε να αναπαλαιώνεται με πρωτοβουλία συγχωριανών μας. Το ίδιο είχαμε κάνει και κάνουμε και για τον Άγιο Δημήτριο αλλά και για τα άλλα μνημεία του χωριού μας.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Αετινών Αθήνας έστειλε επιστολές σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους Ακτίου-Βόνιτσας, προτάσεις και αιτήματα για το μέλλον του Αετού.  Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χωριό μας είναι πολλά, χρόνια και καθημερινά και η επίλυσή τους απαιτεί προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν.
Συνεργασίες
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε, σαν συνδιοργανωτής μαζί με άλλους Συλλόγους, σε παρουσιάσεις βιβλίων πολιτισμού, όπως στο βιβλίο του Γιώργου Μπαρμπαρούση προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου, του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι», την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009 στη Στοά του Βιβλίου στην αίθουσα λόγου και Τέχνης. Επίσης συμμετείχε σε ημερίδες, διαλέξεις, ομιλίες του Συλλόγου φίλων Βελανιδιάς με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. 
 Ευχαριστήριο 
Μετά το πέρας της θητείας μας, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε από καρδιάς: όλους τους συγχωριανούς για την αγάπη που μας περιέβαλαν, για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και όλους όσους δούλεψαν για την επιτυχία του συλλόγου. 
Αθήνα 22/05/2011
ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΤΕΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ