Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Άλυτα και σοβαρά τα κτιριακά προβλήματα στο Δημοτικό σχολείο Αετού Ξηρομέρου

Το Δημοτικό Σχολείο Αετού δήμου Μεδεώνος (Ακτίου-Βόνιτσας) αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πολύ σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα. Οι διαμαρτυρίες μαθητών και δασκάλων, είναι συνεχείς εδώ και καιρό. Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα, τα σημάδια διάβρωσης στο πάτωμα και στο ταβάνι είναι εμφανή, το προαύλιο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, υδρορροές δεν υφίσταται, ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος, τα παράθυρα μπάζουν νερό, οι πόρτες είναι γεμάτες ρωγμές, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι φθαρμένες ενώ έκαναν την εμφάνιση τους ακόμα και ποντίκια.
Οι δάσκαλοι και οι μαθητές διαμαρτύρονται για την υπάρχουσα κατάσταση, αφού καθημερινά κινδυνεύουν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι τους, ενώ επισημαίνουν ότι το σχολείο είναι πλέον ακατάλληλο για λειτουργία και χρήζει συντήρησης και άμεσης αντιμετώπισης των εκρηκτικών προβλημάτων και ελλείψεων.
.
Επιστολή διαμαρτυρίας των δασκάλων προς τον Δήμαρχο Μεδεώνος
Θέμα: «Γνωστοποίηση κτιριακής κατάστασης Δημ. Σχολείου – Νηπιαγωγείου Αετού»
κ. Δήμαρχε,
έχοντας περάσει αρκετός καιρός από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε εσάς και γραπτώς. Την κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Αετού προφανώς τη γνωρίζετε καλά, μια και είναι ένα από τα σχολεία που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης σας. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που κατέχετε αυτή τη θέση, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι γονείς – είτε είναι ψηφοφόροι είτε όχι – αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέγονται από το χωριό, δε σας αφήνουν να λησμονήσετε την ύπαρξη του σχολείου αυτού, καθώς και τα προβλήματά του.
Για μια ακόμα φορά όμως κρίνεται σκόπιμο να επανέλθουμε γνωρίζοντάς σας, ότι το σχολείο είναι πλέον ακατάλληλο για λειτουργία. Μιλάμε για έναν άσχημο αισθητικά χώρο που εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕ ΘΥΜΙΖΕΙ!
.
Ας αριθμήσουμε μερικά από τα αναρίθμητα προβλήματα λοιπόν:
1. Αλεξικέραυνο, κάθε δημόσιο κτίριο πρέπει να έχει αλεξικέραυνο, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ένα Δημ. Σχολ. Νηπιαγωγείο.
2. Στις αρχές του διδακτικού έτους αναγκαστήκαμε να κάνουμε μυοκτονία, διότι ποντίκια έκαναν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με έγγραφα του σχολείου και τα προηγούμενα χρόνια γινόταν σειρά μυοκτονιών για τον ίδιο λόγο.
3. Τα παράθυρα ( 16 παράθυρα ) παίρνουν νερό με τις δυνατές βροχές και φυσικά ούτε λόγος γίνεται για τον κρύο αέρα που εισέρχεται ( με κλειστά παράθυρα!!! ) μέσα στο χώρο.
4. Οι πόρτες, η κεντρική του Δημ. Σχολείου και η διπλανή του Νηπιαγωγείου, δεν παρέχουν ασφάλεια στον χώρο, μια και είναι γεμάτες ρωγμές, κενά, και οι κλειδαριές είναι υποτυπώδεις.
5. Ο Φωτισμός είναι ανεπαρκής στις αίθουσες, στους διαδρόμους, ακόμη και στις τουαλέτες ( …. ) που ολοκληρώθηκαν πριν ένα μήνα.
6. Ο Φωτισμός στο προαύλιο είναι απλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
7. Οι εσωτερικές πόρτες του κτιρίου είναι σπασμένες, με χαλασμένα πόμολα και κλειδαριές.
8. Τα ξύλινα πατώματα δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια στα παιδιά ( αλλά βέβαια πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι, σωστά; )
9. Τα ταβάνια είναι σάπια, κρέμονται και φυσικά όταν βρέχει ΣΤΑΖΟΥΝ ΝΕΡΟ!! ( και αυτά πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι… )
10. Ας μη μιλήσουμε για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σχολείου, που κρέμονται καλώδια παντού…
11. Οι υδρορροές πιθανών κρίθηκαν είδος πολυτελείας μια και δεν υπάρχουν πουθενά σε ολόκληρο κτίριο.
12. Η αυλή είναι ένα άλλο πονεμένο κομμάτι για τα παιδιά του σχολείου. Χαμηλά κάγκελα που προσφέρουν απλόχερα τον κίνδυνο σε νήπια και παιδιά Δημ. Σχολείου να χτυπήσουν πολύ άσχημα. Τα οποία παρεπιπτόντως, αναγκάστηκαν τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους να τα βάψουν μόνα τους, μια και τόσα χρόνια αυτός που τα έβαλε, αν και σαφώς πληρώθηκε, δε θεώρησε απαραίτητο να τα βάψει!
.
Μετά από όλα αυτά κ. Δήμαρχε, αν δε πείθεστε για την κατάστασή μας, περάστε μια βόλτα να δείτε αυτά τα παιδιά στα μάτια και να τους εξηγήσετε γιατί;
Στις 23-9-2010 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αετού, σας έστειλαν ένα γράμμα με τα αιτήματά τους, το οποίο συνημμένα υποβάλλω.
Είναι γνωστό ότι σε ένα μήνα σχεδόν λήγει η θητεία σας. Σε ένα μήνα όμως! Μέχρι τότε τα 10 από τα 12 προβλήματα του σχολείου μπορούν να λυθούν!! Εφόσον βέβαια το επιθυμείτε θα βρείτε τον τρόπο.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ουδεμία ευθύνη φέρει για οποιοδήποτε ατύχημα προκληθεί σε οποιονδήποτε εντός και εκτός του σχολείου που οφείλεται στην «κατάσταση» του κτιρίου ή της αυλής!
Αφού σας γνωστοποιήσαμε την εικόνα εγκατάλειψης του σχολείου μας από τις Δημοτικές αρχές, Παρακαλούμε για την άμεση γραπτή απάντησή σας, και για τις δικές σας ενέργειες.
Καταγγέλλουν ελλείψεις και κτιριακά προβλήματα και οι μαθητές του Αετού
Αετός 23-09-2010
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Σας έχουμε πει πολλές φορές ότι το σχολείο μας χρειάζεται πολλά πράγματα. Θέλουμε να μας βάψετε το σχολείο γιατί οι τοίχοι είναι λερωμένοι και επίσης θέλουμε να μας αλλάξετε το πάτωμα επειδή είναι σάπιο και θα σπάσει και θα πέσουμε. Το ταβάνι είναι σε μια μεριά έτοιμο να πέσει και να μας πλακώσει. Πάλι, θέλουμε να μας αλλάξετε το καλοριφέρ γιατί μερικά είναι χαλασμένα και δεν ζεσταίνουν. Τα θρανία είναι χαλασμένα και θέλουν άλλαγμα όπως και τα παράθυρα επειδή είναι σάπια. Παράλληλα θέλουμε γκαζόν στην αυλή γιατί έχει χαλίκι και δεν μπορούμε να παίξουμε μπάλα γιατί τα πόδια μας μπαίνουν μέσα στο χαλίκι. Επίσης θέλουμε πολύ μεγάλα κάγκελα επειδή πέφτει η μπάλα από κάτω και πηγαίνουμε να την πάρουμε και φοβόμαστε τα φίδια. Καθώς και να μας μαζέψουν όλα τα σκουπίδια που είναι κάτω στο έδαφος και να μας αλλάξετε πόρτες επειδή είναι σάπιες.
Με εκτίμηση
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αετού.