Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες επισκευής στο Δημοτικό Σχολείο Αετού Ξηρομέρου»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, αναφορικά με τα μεγάλα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Αετού Ξηρομέρου.
Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είτε με την εκτέλεση εργασιών ριζικής επισκευής του σχολείου, είτε με την μετεγκατάσταση του σε κατάλληλο κτίριο στην περιοχή.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:
«Η κοινωνική ευαισθησία της Πολιτείας κρίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των απομακρυσμένων χωριών και των περιοχών της ξεχασμένης Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σοβαρά είναι εδώ και χρόνια τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου Αετού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.
Ενδεικτικά, το σχολείο παρουσιάζει πλέον μια συνολική εικόνα εγκατάλειψης, με τεράστιες φθορές και σημεία διάβρωσης στο πάτωμα, στο ταβάνι,στις πόρτες, τις υδροροές και τα παράθυρα. Το προαύλιο είναι εντελών ακατάλληλο τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά, ο φωτισμός είναι υποτυπώδης, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις φθαρμένες.
Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση που επικρατεί στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου δεν συνάδει με τις σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης που οφείλουμε να παρέχουμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Απεναντίας, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εργαζομένων, πέρα και από το αντιεκπαιδευτικό περιβάλλον που δημιουργεί.
Επειδή η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται μετά από χρόνια, παρόλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες γονιών, μαθητών και δασκάλων.
Επειδή, είναι προφανές ότι υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες ούτε οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν απρόσκοπτα στην εκπαιδευτική διαδικασία ούτε οι δάσκαλοι μπορούν να ασκήσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου Αετού Ξηρομέρου;
2. Εξετάζεται η εκτέλεση εργασιών ριζικής επισκευής του σχολείου ή η οριστική μεταστέγασή του σε κατάλληλο κτίριο στην περιοχή;»