Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Μέρες Πολιτισμού στον Αετό Ξηρομέρου

Kυριακή 9 Αυγούστου 2009
19:30: Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της «Μάχης του Aετού».
Διοργάνωση: Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Μεδεώνος: Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009
19:30:
Γιορτή νερού «Το σιατίλι», στο πηγάδι του Παπα-Θόδωρου.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
7:00: Πεζοπορία και περιήγηση στο Κάστρο και στον Άγιο Δημήτριο. Σημείο Εκκίνησης στις 7 το πρωί η πλατεία του χωριού.
19:30:Παιδική βραδιά με κλόουν και με δωράκια στα παιδιά. Επίσης στη πλατεία οι γυναίκες του χωριού θα εκθέσουν σπιτικά φαγητά και γλυκά και ταυτόχρονα θα γίνει η «αναβίωση του Ξυνόγαλου».

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
21:00: Βραβεύσεις δύο (2) αριστούχων μαθητών του δημοτικού σχολείου Αετού.
21:30: Μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Διαμάντη Γιώργου.

Τρίτη 18 Αυγούστου και Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
19:30:
Εσπερινός στο Ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Την επομένη το πρωί θα τελεστεί δοξολογία.

Διοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος»
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αετού «Η Πεντάπολη»

Λαμπρός εορτασμός-Πρωτοφανής κοσμοσυρροή για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής στη Κωνωπίνα του κεντρικού Ξηρομέρου!





Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό (Κωνωπίνα) και μέσα στη «καρδιά» του δάσους. Πάνω από εξακόσιοι (600) προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν από την Κωνωπίνα, την ευρύτερη περιοχή αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι κλπ, το Σάββατο 25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου Δημητρίου Χαμαλέτσου και να προσευχηθούν στη χάρη της θαυματουργής Αγίας.
Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια πάνω από (450) άτομα παρακάθησαν σε τραπέζι και γλέντι “τρικούβερτο” που κράτησε μέχρι το πρωϊ !
Επιδέξιοι χορευτές ανέδειξαν τους παραδοσιακούς χορούς αλλά την παράσταση έκλεψαν οι Αγιο- Νικολίτες, οι οποίοι χόρεψαν με άριστο τρόπο Ποντιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Στην Κωνωπίνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αναβιώνει με παραδοσιακό τρόπο ένα όμορφο έθιμο που αγκαλιάζεται και προστατεύεται από την τοπική κοινωνία και αποτελεί μία όαση χαράς και πολιτισμού μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, διατέθηκαν στους παρευρισκομένους (26) ψητές προβατίνες, προσφορές χωριανών μας αλλά ..και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Μπαμπίνη, Κομποτή…γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που χρόνο με το χρόνο λαμβάνει μεγεθυντικές διαστάσεις. Ο περιβάλλον χώρος και ο δρόμος του εξωκλησιού θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από “πλατεία Ομονοίας” με εκατοντάδες αυτοκίνητα ν’ αναζητούν χώρο στάθμευσης.
Την επομένη 26-7-2009 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Μακρυπίδης, η Αντιδήμαρχος Καλλιθέας Βάσω Μαργαρίτη, από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ο Πρόεδρος Τάκης Στεργίου, ο Ταμίας Άγγελος Μηλιώνης, και το μέλος Κοθρούλας Δημήτριος, από τον Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής και ο Αντιπρόεδρος Λάκης Μούχας.
Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στο δάσος), υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής!