Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Λαμπρός εορτασμός-Πρωτοφανής κοσμοσυρροή για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής στη Κωνωπίνα του κεντρικού Ξηρομέρου!

Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό (Κωνωπίνα) και μέσα στη «καρδιά» του δάσους. Πάνω από εξακόσιοι (600) προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν από την Κωνωπίνα, την ευρύτερη περιοχή αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι κλπ, το Σάββατο 25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου Δημητρίου Χαμαλέτσου και να προσευχηθούν στη χάρη της θαυματουργής Αγίας.
Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια πάνω από (450) άτομα παρακάθησαν σε τραπέζι και γλέντι “τρικούβερτο” που κράτησε μέχρι το πρωϊ !
Επιδέξιοι χορευτές ανέδειξαν τους παραδοσιακούς χορούς αλλά την παράσταση έκλεψαν οι Αγιο- Νικολίτες, οι οποίοι χόρεψαν με άριστο τρόπο Ποντιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Στην Κωνωπίνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αναβιώνει με παραδοσιακό τρόπο ένα όμορφο έθιμο που αγκαλιάζεται και προστατεύεται από την τοπική κοινωνία και αποτελεί μία όαση χαράς και πολιτισμού μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, διατέθηκαν στους παρευρισκομένους (26) ψητές προβατίνες, προσφορές χωριανών μας αλλά ..και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Μπαμπίνη, Κομποτή…γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που χρόνο με το χρόνο λαμβάνει μεγεθυντικές διαστάσεις. Ο περιβάλλον χώρος και ο δρόμος του εξωκλησιού θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από “πλατεία Ομονοίας” με εκατοντάδες αυτοκίνητα ν’ αναζητούν χώρο στάθμευσης.
Την επομένη 26-7-2009 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Μακρυπίδης, η Αντιδήμαρχος Καλλιθέας Βάσω Μαργαρίτη, από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ο Πρόεδρος Τάκης Στεργίου, ο Ταμίας Άγγελος Μηλιώνης, και το μέλος Κοθρούλας Δημήτριος, από τον Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής και ο Αντιπρόεδρος Λάκης Μούχας.
Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στο δάσος), υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: