Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Έλλειψη ιστορικής γνώσης ή εσκεμμένη καπηλεία η αναπαράσταση της «Μάχης Αετού» από τον Σύλλογο Κατούνας;

Με αφορμή την αναπαράσταση της «Μάχης του Αετού» στον Άγιο Νικόλαο Μεδεώνος, από το Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» δόθηκε το έναυσμα για την έκρηξη αντιδράσεων από ανθρώπους του πολιτισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Μεδεώνος (Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων τη Κυριακή 9 Αυγούστου 2009, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρείται άσβεστη. Όμως, ενώ ετοιμάζονταν για αυτή την εκδήλωση, αισθάνθηκαν οργή και αγανάκτηση όταν έμαθαν ότι ο Σύλλογος Κατούνας διασπαστικά και ενάντια στο ενωτικό κλίμα αποφάσισε μόνος του μετά τη δοξολογία, να πραγματοποιήσει την αναπαράσταση της «Μάχης», καπηλεύοντας την ιστορική μνήμη.
To BLOGS AETOS θεωρεί χρέος του να τοποθετηθεί ανεπιφύλακτα απέναντι σ΄ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Κάνουμε σαφές προς όλους πως ο Αετός δεν διεκδικεί καμία αποκλειστικότητα, αφού η «Μάχη» ανήκει σε όλους τους Ξηρομερίτες με όλα όσα συμβολίζει, ανήκει δε σε όλη την Ελλάδα με όλα αυτά που έχει προσφέρει, μέσα από τον ηρωισμό των Ξηρομεριτών σε αυτά τα ιστορικά χώματα.
Αναφερόμαστε όμως στην κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών, δηλαδή να γίνει αναπαράσταση της «Μάχης του Αετού», μόνο από το Σύλλογο Κατούνας
και να αποκλείονται οι Σύλλογοι Αετού, Κωνωπίνας και Τρύφου που είναι δεμένοι με την ιστορία και την παράδοσή της περιοχής μας, θεματοφύλακες των παραδοσιακών αξιών και κάθε ιστορική ανακρίβεια τους πονά και τους πληγώνει..
Η αναπαράσταση της «Μάχης του Αετού» ήταν μια ιδέα, ένα όραμα, που επεξεργαζόταν εδώ και καιρό από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και ειδικότερα στις συναντήσεις των Συλλόγων του Δήμου Μεδεώνος αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, ώστε να προγραμματισθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να έχει και την ανάλογη επιτυχία. και απορούμε σε τι αποσκοπεί η ξαφνική αυτή απόφαση του Συλλόγου Κατουνιωτών να καπηλευθεί ένα τόσο σπουδαίο γεγονός που όπως αναφέρουμε πιο πάνω αφορά όλους τους Ξηρομερίτες.
Να τονίσουμε ότι οι όποιες παραλείψεις και καθυστερήσεις που είναι γεγονός, όμως δεν νομιμοποιεί κανέναν να έρχεται από θέση ισχύος και να κλέβει το όραμα μιας ολόκληρης περιοχής του Ξηρομέρου.
Θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε όλους πως δεν εγκαταλείπουμε το όραμα μας, για μια μεγάλη ενωτική αναπαράσταση με τη συμμετοχή όλων των Ξηρομεριτών.
Θα επανέλθουμε με νεώτερα…
H ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
του BLOGS AETOS