Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Κυκλοφόρησε το λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» του Γεωργίου Χρ. Κουβέλη

Το Λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ Ξηρομέρου-226 Φωτογραφίες» κυκλοφορεί από την Ξηρομερίτικη εταιρεία Λόγου και Τέχνης

Κυκλοφόρησε από την Ξηρομερίτικη εταιρεία Λόγου και Τέχνης το Λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ Ξηρομέρου-226 Φωτογραφίες» του Γιώργου Χρ. Κουβέλη με φωτογραφίες σε πρόσωπα-εικόνες-και μνήμες από όλο το χωριό. Στο λεύκωμα αποτυπώνεται όλο το ασπρόμαυρο υλικό που συγκεντρώθηκε από τον φακό του Γιώργου Κουβέλη και παρουσιάζει το χωριό του, με τρόπο που συναρπάζει και γοητεύει, ανακαλεί μνήμες και συγκινεί. Εικόνες από το χθες, εικόνες σιωπής εικόνες κοινής ζωής και παραδόσεων, εικόνες φύσης και ανθρώπων, συμπληρώνουν την εικόνα του Χωριού: Μαχαιράς. Το Λεύκωμα μας ανοίγει ένα παράθυρο για να περάσουμε από τη νοσταλγία στην αναζήτηση και στο όραμα για ένα ομορφότερο χωριό.

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και θαυμασμό αποφασίσαμε να προβούμε στην έκδοση αυτού του εκπληκτικού φωτογραφικού λευκώματος του Γεωργίου Χρ. Κουβέλη. Με χαρά, γιατί είναι ένα ακόμη πνευματικό έργο Ξηρομερίτη δημιουργού, το οποίο θα αποτελέσει ιστορική, πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη. Ο θαυμασμός δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει, αφού, βλέποντας κανείς την ποιότητα της εργασίας και το μόχθο του συγγραφέα, καταλαβαίνει αμέσως τη σπουδαιότητα και τη σημασία του, τόσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, όσο και για το χωριό του, τη Μαχαιρά.

Αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφική συλλογή του Γιώργου Κουβέλη απεικονίζει κάποιες απλές καθημερινές, ωστόσο μοναδικές, στιγμές του παρελθόντος έτσι όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός και έτσι όπως τις κράτησε και τις παρουσιάζει η αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και η νοσταλγία χαμένων εποχών και ανθρώπων. Η φωτογραφία ως εικόνα, αφού, ως γνωστόν, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, επαναφέρει από τη λήθη του χρόνου το παρελθόν και προσπαθεί να το εντάξει στο παρόν ως βιωματική εμπειρία, που η ίδια η φωτογραφία επιδιώκει πρωτίστως να δημιουργήσει. Κοιτάζοντας κανείς προσεκτικά αυτές τις φωτογραφίες της Μαχαιράς κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και βιώνει, έστω και νοερά, τον χαμένο χρόνο και τις παλιές όμορφες και δροσερές εποχές της νιότης και της απλότητας.

Η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης δεν θα μπορούσε να μην περιβάλει υπό τη σκέπη της ένα τέτοιο έργο, αφού η προβολή, η ανάδειξη και η προστασία της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ίδρυσής της. Με ενθουσιασμό, λοιπόν, αποφασίσαμε να προβούμε στην έκδοση αυτού του λευκώματος, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό έργο που παρουσιάζει μια εποχή η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της κοινωνικής και πολιτιστικής αλλαγής του τόπου μας.

Ευχόμαστε στον συγγραφέα να έχει πάντα τη δύναμη και τη χαρά να προσπαθεί για την προβολή του χωριού του, της Μαχαιράς. Ευελπιστούμε το έργο αυτό να αποτελέσει αφορμή και αρχή για τη συγκέντρωση και έκδοση και άλλων παρόμοιων λευκωμάτων. Επίσης, ως νεοεκλεγμένο και πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν, έστω και στο ελάχιστο, στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του Ξηρομέρου να το κάνουν με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο μας και θα μας βρουν συμπαραστάτες και κάθε τους ενέργεια και για αυτό τους ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης (Ξ.Ε.ΛΟ.Τ.)