Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του Τραγουδιστή Θανάση Αναγνωστέλου στο μουσικό περιοδικό «ΜΕΣΣΑΤΙΔΑ»


Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του CD «Ο Έρωτας δεν κάνει εκπτώσεις», ο Ξηρομερίτης τραγουδιστής Θανάσης Αναγνωστέλος έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο μουσικό περιοδικό «ΜΕΣΣΑΤΙΔΑ».

Θανάσης Αναγνωστέλος: Ένας νέος και ταλαντούχος τραγουδιστής

   Ο Θανάσης Αναγνωστέλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.  Τα πρώτα ακούσματα του ήταν από τους μεγάλο καλλιτέχνη τον Τάκη Καρναβά. Χαρακτηριστικό του είναι το έντονο πάθος με το οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ το κέφι που χαρίζει στο κόσμο που τον ακούει στις ζωντανές εμφανίσεις του είναι απλά... μοναδικό. Ο Θανάσης βρίσκεται στο χώρο της διασκέδασης αρκετά χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του μια προσωπική δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον Νίκο Μακρυγιώργο, ενώ και η τελευταία του δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε «Ο Έρωτας δεν κάνει εκπτώσεις» τα πάει περίφημα.
    Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Ξηρομερίτης τραγουδιστής μας μίλησε για όλους και για όλα: 

-Θανάση, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την Παραδοσιακή μουσική; Ποιος σε ώθησε σε αυτό και ποιον τραγουδιστή θαύμαζες από μικρός;

Κατάγομαι από το Ξηρόμερο που γίνονται τα μεγαλύτερα πανηγύρια και ακόμα οι άνθρωποι εκεί κρατάνε τις παραδόσεις και διατηρούν ακόμη και σήμερα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Από μικρή ηλικία λοιπόν μπολιάστικα με το δημοτικό τραγούδι. Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησα να κάνω μαθήματα παραδοσιακής μουσικής στο Αγρίνιο, με δάσκαλο μου τον μουσικό Νίκο Μακρυγιώργο και συνέχισα τις σπουδές μου, στη φωνητική στην Αθήνα. Μεγάλος αγαπημένος μου τραγουδιστής ήταν ο Τάκης Καρναβάς. Σ΄ όποιο σπίτι και να μπεις στο Ξηρόμερο, ή σ’ όποιο μέρος της γης βρίσκεται Ξηρομερίτης, δίπλα από την εικόνα του Χριστού, έχουμε και την εικόνα του αθάνατου Τάκη Καρναβά. Πραγματικά ήταν ο τραγουδιστής που έκανε στο ευρύ κοινό γνωστό το Ξηρομερίτικο παραδοσιακό αργό τραγούδι.

-Μίλησε μας λίγο για σένα πως ξεκίνησες τα πρώτα σου βήματα;

Τα πρώτα μου βήματα ήτανε στο πανηγύρι του χωριού στον Αετό Ξηρομέρου, όταν εκεί μια παρέα συγχωριανών με παρότρυνε να τραγουδήσω και εκεί με άκουσε ο μουσικός Νίκος Μακρυγιώργος ο οποίος με κάλεσε να φοιτήσω στη σχολή του στο Αγρίνιο και ο οποίος μου έδωσε πάρα πολλά, πολλές γνώσεις και με πρόσεξε στα πρώτα μου βήματα. Την επόμενη χρονιά ξανά στο πανηγύρι ανέβηκα στο πατάρι και τραγούδησα με την Μαρίτσα Βαρβάτου και με κλαρίνο τον Χρήστο Κατσαμάκη.

-Στην Αθήνα πότε ανεβήκατε;

Στην Αθήνα ανέβηκα το 1992 όταν ο γνωστός Κλαρινίστας Γεώργιος Στεργίου με άκουσε στα πανηγύρι της περιοχής μας και με κάλεσε να συνεργαστούμε στο Κέντρο «Αθηναίϊσσα» στην οδό Αγίου Μελετίου στα Πατήσια και γνωρίσαμε μεγάλη επιτυχία.


-Με ποιους τραγουδιστές έχεις συνεργαστεί μέχρι σήμερα;

Έχω συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες και ιδιαίτερα θυμάμαι τους: Βαγγελιώ Χρηστιά, Δημήτρη Ζάχο, Γιώργο Καψάλη, Τασία Βέρρα, Αλέκο Δήμου, Πάνο Τσαμπά, Γιώτα Χαλκιά, Μαρίτσα Βαρβάτου, Αλέκο Κιτσάκη, κ.α, με τους κλαρινίστες Πάνο Μπέκο, Μάκη Βασιλειάδη, Χρήστο Κατσιαμάκη, Γιώργο Στεργίου,  Πάνο Πλαστήρα, Βασίλη Μαρκόπουλο, κ.α. Επίσης έχω εμφανισεί σε διάφορες εκδηλώσεις με τους γνωστούς λαϊκούς καλλιτέχνες όπως: Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιάννης Πλούταρχος, Νεκτάριος Σφυράκης, Γιάννης Βασιλείου, Μαρία Νομικού, κ.α.

-Πως διεξάγονταν τα πανηγύρια παλιότερα; Ποιά είναι η άποψή σας για την σημερινή εποχή;

Οι Ξηρομερίτες  είναι περήφανοι και κρατάνε πάντα ψηλά τον πήχη των αξιών. Είναι αξιοπρεπείς, φιλότιμοι, φιλόξενοι και διατηρούν πολύ δυνατούς δεσμούς με το παρελθόν τους. Ο Ξηρομερίτης μέσα από τον ήχο του κλαρίνου εκφράζει τα συναισθήματα του, τις ανησυχίες και τα προβλήματα του, τις χαρές και τις λύπες του. Στα Ξακουστά πανηγύρια μας όπως Μοναστηράκι, Αρχοντοχώρι, Αετός, Κανδήλα, κλπ έρχονταν όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές της εποχής και μαζεύονταν εκατοντάδες κόσμος να τους ακούσει και να χορέψει. Ο κόσμος συμμετείχε και γνώριζε πολύ καλό χορό και τα πανηγύρια ήταν καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ορισμένα πανηγύρια κρατάνε ακόμα το παραδοσιακό χρώμα ενώ πολλά χωριά έχουν επηρεαστεί από την εξέλιξη της εποχής και ξεχάσανε το καλό δημοτικό τραγούδι.
  
-Τα τραγούδια του νέου σου CD, από την πρώτη στιγμή που τα άκουσαν άρεσαν πάρα πολύ στο κόσμο.  Επίσης όταν τραγουδάς Live στο μαγαζιά, αρέσεις πάρα πολύ κι αμέσως το κοινό παίρνει φωτιά, σηκώνεται επάνω και χορεύει…

Ίσως είναι η αγάπη που νιώθω για αυτό που κάνω, αλλά και για το κόσμο που εκφράζεται μέσα από τη δική μου προσπάθεια. Με τον κόσμο μου υπάρχει μια μοναδική «χημεία» που μας δένει εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ προσπαθώ να μιλήσω με τα τραγούδια μου μέσα στις ψυχές του κόσμου και αυτοί με ανταμείβουν με το χειροκρότημα τους! Δεν υπάρχει για εμένα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη μου...


-Πές μας λίγα λόγια για τα νέα σου δισκογραφική δουλειά;

Το νέο μου CD περιέχει 12 καινούργια χορευτικά τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζει ο φρέσκος ήχος και η χορευτική διάθεση. Όλοι  οι συντελεστές έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια καλή και αξιόλογη δουλειά. 
 
     Ευχόμαστε στον Θανάση Αναγνωστέλο, ολόψυχα, να συνεχίσει να είναι ο άνθρωπος που γνωρίσαμε, με την αξιοπρέπεια που λίγοι καλλιτέχνες πλέον έχουν, με την αγάπη για το τραγούδι και με τον σεβασμό προς τους ακροατές του. Πάντα επιτυχίες φίλε Θανάση…


Το περιοδικό «ΜΕΣΣΑΤΙΔΑ» κυκλοφορεί στις 8 Αυγούστου με δωρεάν το CD«Ο Έρωτας δεν κάνει εκπτώσεις», του Θανάση Αναγνωστέλου και θα το βρείτε στα παρακάτω περίπτερα:
ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ  ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΙ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΑΡΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΞΕΝΙΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΣ
ΠΑΤΡΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΙΚΤΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

BINTEO