Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Τρανή γιορτή στο Ξηρόμερο στ’ Αη Θυμιού τη χάρη!Στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2010 μέσα στο καταχείμωνο, αλλά σε ανοιξιάτικο τέμπο, στο χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, η οποία κτίσθηκε το 1650 και ανήκε κατά την κτήση της στην πάλαι ποτέ κραταιά Επισκοπή Αετού.
Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με συνεισφορές Μελών και Φίλων και με την οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από έμπρακτο ενδιαφέρον του Νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου και σύμφωνα με τις υποδείξεις της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναδειχθεί σε ένα σπάνιο μεταβυζαντινό μνημείο.
Το εντυπωσιακό κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η συρροή κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, το Αγρίνιο κλπ χωριά του Νομού μας αλλά και από την Αθήνα, τόσο την Τρίτη 19-1-2010 κατά τον Μέγα Εσπερινό όσο και την Τετάρτη 20-1-2010 ανήμερα της γιορτής κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας καθιστώντας την γιορτή του Αη Θυμιού ξεχωριστή Ξηρομερίτικη γιορτή.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 16.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας αιδεσιμοτάτου κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου. Μετά το πέρας ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Την επομένη 20 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Λαυρεντίου Καρανάσιου και του εφημέριου του χωριού πατήρ κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου και της συζύγου αυτού, που ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, την ημέρα αυτή εκκλησιάζονται στο εκκλησάκι αυτό, του Αντιδημάρχου Μεδεώνος κ. Σωτηρίου Προδρομίτη του Προέδρου του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Κωνσταντίνου Κωστακιώτη, του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμου κ. Κόκκιου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου των εν Αθήναις Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ.κ. Κορομηλά Νικολάου και Χολή Θεοδώρου, τοπικών παραγόντων καθώς και κατοίκων του Χωριού και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον αύλιο χώρο του.
Στη συνέχεια στον εντυπωσιακό προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τις νοικοκυρές του Χωριού και ακολούθησε «κέρασμα» σε παραδοσιακό καφενείο του Χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: